Afbeelding
RTV Amstelveen

Lokale omroep RTVA zoekt samenwerking

21 november 2018 om 07:30 lokaal

AMSTELVEEN Een commissie van de gemeenteraad buigt zich woensdag 28 november over de lokale pers. Daarbij komt onder meer aan de orde hoe de lokale publieke omroep RTV Amstelveen zich verder moet ontwikkelen en hoeveel geld de raad daarvoor over heeft. Een ander onderwerp is of er een stimuleringsfonds voor lokale media moet.

Gezien de kosten die ermee gemoeid zijn, zal de discussie waarschijnlijk vooral gaan over de lokale omroep. Vooruitlopend hierop heeft RTVA zelf een blauwdruk, getiteld 'Amstelnieuws', opgesteld voor hoe zij de toekomst ziet. Daarin stelt het onder meer krachtenbundeling voor met andere media, zoals het Amstelveens Nieuwsblad. Daar zijn inmiddels ook de eerste afspraken mee gemaakt. Het idee is onder meer gezamenlijk grote onderwerpen aan te pakken, zoals de A9, het Stadshart en de tramlijn, middels bijlages en mini-documentaires, alsmede debatten te organiseren over actuele thema's en samenwerking bij het brengen van nieuws online. Een verbleekte samenwerking met NH Nieuws wordt nieuw leven ingeblazen en met Amstelland Sport worden mogelijk actuele sportitems aangepakt.

RTVA ziet een publiek mediacentrum voor zich voor alle Amstelveners, met de naam 'Amstelnieuws' en met een nieuwsredactie die 24 uur per dag, zeven dagen per week nieuws verzamelt en dit razendsnel over meerdere kanalen verspreidt. Ook onderzoeksjournalistiek, bijvoorbeeld over de grote infrastructuurprojecten, zou onder de Amstelnieuws-paraplu kunnen worden aangepakt.

Nieuws moet verder op ieder soort apparaat worden aangeboden. Voor de bemensing van Amstelnieuws zijn minimaal vier professionele journalisten nodig, één of twee audiovisuele collega's en een directeur. Dat kan niet zonder financiële hulp van de gemeente.

Uit onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren, blijkt dat 70 procent van de inwoners het 'belangrijk' of 'zeer belangrijk' vindt lokaal nieuws via een krant te ontvangen. Dat percentage is voor de lokale omroep 21 procent. De bekendheid met lokale websites blijkt klein: 3 procent kent Amstelveenblog en 5 procent Amstelveenweb.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie