Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Start kap 26 Italiaanse populieren K. Karelweg

3 september 2018 om 14:17 lokaal

AMSTELVEEN Op het noordelijk deel van de Keizer Karelweg (ter hoogte van Laan Walcheren) is maandag een begin gemaakt met de kap van 26 Italiaanse populieren. Vervanging van de bomen (de derde generatie op deze plek) is volgens de gemeente nodig, omdat de kwaliteit van populieren op deze plek de afgelopen jaren sterk is verminderd. 26 bomen staan in de bestrating en hebben daarom weinig ontwikkelkansen meer. Verderop staan aan de Keizer Karelweg ook Italiaanse populieren maar die staan in het groen en omdat de wortels meer daar mee ruimte hebben, kunnen ze blijven staan.

Volgens een gemeentewoordvoerster heeft een onafhankelijke deskundige bij de 26 te kappen populieren eerder dood hout in de toppen aangetroffen en zijn er eenjarige zwammen aan de stamvoet aangetroffen. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de afdeling Groen van de gemeente besloten om de bomen nu te kappen.

Vervolgens is volgens de woordvoerster besloten om alvorens bomen te vervangen, het weggedeelte opnieuw in te richten. Er kan nu een vrij liggend en veiliger fietspad aangelegd worden nu bushalte Dijkgravenlaan aan beide zijden van de weg is vervallen.

Buurtbewoner en IVN-lid Jan de Jong is verbaasd over de kap van de bomen en heeft hiertegen per brief geprotesteerd bij de gemeente. 'Studie van de Populus nigra 'italica' leerde dat deze heel aparte eigenschappen heeft, die geheel afwijken van de gewone populier: Hij waait nooit om door harde wind/storm want alles buigt mee, takken breken niet of zelden af, hij kan makkelijk 100 jaar worden, hij vraagt weinig onderhoud:( zoek jaarlijks naar een enkele dode tak en verwijder die),' aldus De Jong.

Hij meldt ook dat hij met een ander IVN-lid alle betrokken bomen nauwkeurig heeft nagespeurd op dode takken en gevaarlijke zwammen en deze niet waargenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie