René van Stipriaan
René van Stipriaan © Bob Bronshoff

Woensdag 13 maart: Elsrijklezing Réne van Stipriaan

29 februari 2024 om 12:12 Lokaal Deel je nieuws

Woensdag 13 MAART 2024 

 

Elsrijklezing RENÉ VAN STIPRIAAN 

DE ZWIJGER: HET LEVEN VAN WILLEM VAN ORANJE 

Op woensdag 13 maart spreekt René van Stipriaan In het kader van de reeks Elsrijklezingen in de grote zaal van Huis Elsrijk aan de Graaf Aelbrechtlaan 138 in Amstelveen. Het onderwerp van zijn lezing is Willem van Oranje, over wie hij De zwijger: Het leven van Willem van Oranje schreef. In 2022 werd deze biografie bekroond met zowel de Libris Geschiedenis Prijs als de Nederlandse Biografieprijs.

Omstreeks 1560 was Willem van Oranje de rijkste en meest veelbelovende edelman van de Nederlanden. Nog geen tien jaar later was hij zo goed als alles kwijt: zijn bezit, zijn macht en ook zijn goede reputatie. Wat was er gebeurd?

Oranje had zich gekeerd tegen het bewind van de Spaanse koning Filips II, dat in zijn ogen despotisch en geldbelust was. Hij vond medestanders onder andere edelen, en ook onder gewone burgers. Vanaf 1566, met de Beeldenstorm, kwamen de Nederlanden in opstand. Filips II stuurde er de gevreesde hertog van Alva met een grote troepenmacht op af. Die confisqueerde alle bezit van Oranje. Dit was voor Oranje het moment om zelf de wapens op te pakken: het begin van een uitputtingsslag die de Nederlanden in een diepe crisis stortte. Er vielen tienduizenden doden – denk aan de gruwelijke slachtpartijen in Mechelen, Zutphen, Naarden, Haarlem en Maastricht. Het maakte de opstandelingen onder aanvoering van Oranje alleen maar vastberadener. Het bewind van Filips II begon te wankelen. Wat dreef Oranje? Hij was geen heilige en riep in zijn tijd meer weerzin op dan wel wordt aangenomen. Protestantse bolwerken als Gent en Antwerpen, die ooit zijn trouwste bondgenoten waren, keerden zich uiteindelijk van hem af.

In De zwijger ontrafelt René van Stipriaan het duizelingwekkende leven van een van de meest onverzettelijke figuren uit de wereldgeschiedenis: zijn ambities, successen, manipulaties, nederlagen. En ook de spanningen in zijn familie, zijn bizarre huwelijksleven – en zijn neiging om, als het erop aankwam, in het verborgene te opereren.

René van Stipriaan (1959) is literair-historicus, met een ruime ervaring als onderzoeker, schrijver en presentator. Deskundig op het terrein van de Nederlandse literatuur, en met name de Nederlandse Gouden Eeuw. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1995 promoveerde hij aan deze universiteit op het komisch toneel in het Nederland van de zeventiende eeuw.

Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Aanmelden s.v.p via elsrijklezing@stadsdorpelsrijk.nl.

 

De Elsrijklezingen worden georganiseerd door de ‘Denkersclub Elsrijk’ van het Stadsdorp Elsrijk in samenwerking met Boekhandel Blankevoort, die ook de boekverkoop ter plaatse verzorgt.

*De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld en maakt toekomstige Elsrijklezingen mogelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie