Collage expositie 'Verzameld voor Amstelveen'
Collage expositie 'Verzameld voor Amstelveen' Gemeente Amstelveen

Amstelveners kunnen zich aanmelden voor rondleiding langs deel gemeentelijke kunstcollectie

1 december 2023 om 09:50 Kunst

AMSTELVEEN Amstelveners kunnen zich aanmelden voor een rondleiding op donderdag 14 december in het raadhuis langs werken uit de kunstcollectie die de gemeente in de afgelopen 70 jaar heeft opgebouwd. Rondom de raadzaal in het raadhuis wordt momenteel een aantal kunstwerken geëxposeerd van de collectie die de naam draagt ‘Verzameld voor Amstelveen’.

Verzameld voor Amstelveen was ook de titel van de gratis tentoonstellingen die vorig jaar zomer in Museum JAN en het Cobra Museum te zien waren. “We willen dat zoveel mogelijk Amstelveners kunnen genieten van de bijzondere kunstwerken die de gemeente in de loop der jaren heeft verzameld”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Onze kunst zichtbaar maken voor Amstelveners past binnen de gemeentelijke cultuuragenda De Stad als Podium. Dus kom genieten van werken van kunstenaars zoals de Amstelveense Jaap Egmond en de internationaal bekende Jan Sierhuis en meld je aan!”

KUNST VIA SMARTPHONE BEKIJKEN

Wie alvast een idee wil krijgen, kan via zijn of haar smartphone op de website decollectieopstraat.nl een aantal werken door de camera van de telefoon zien. Studio Johannes Verwoerd heeft door middel van augmented reality een digitaal depot gecreëerd waarin de kunstwerken uit de gemeentelijke kunstcollectie ‘Verzameld voor Amstelveen’ naar voren komen.

VERZAMELEN KUNST

De gemeente begon rond 1955 met het verzamelen van beeldende kunst, in eerste instantie zonder gericht aankoopbeleid. De keuze voor bepaalde werken of kunstenaars was sterk afhankelijk van het beschikbare budget en de betrokken bestuurders. De gemeente gaf rechtstreeks opdrachten of kocht bij kunstenaars, galeries en toenmalig expositiecentrum Aemstelle. In de afgelopen 70 jaar is zo veel toonaangevende kunst verzameld. Dat wil de gemeente nu ook graag laten zien.

AANMELDEN

Op donderdag 14 december vindt een presentatie en rondleiding plaats voor inwoners van Amstelveen. De inloop start om 16.45 uur en om 17.00 uur begint de presentatie in de ‘huiskamer’ in het raadhuis. Omdat er plek is voor een beperkt aantal bezoekers worden belangstellenden verzocht zich vóór 11 december aan te melden via via kunstencultuur@amstelveen.nl. Deelnemers ontvangen een bevestigingsmail.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie