Nieuwe Kunstkast aan de Chatharine van Clevelaan in Randwijck.
Nieuwe Kunstkast aan de Chatharine van Clevelaan in Randwijck.

Elektriciteitskasten aan Van Clevelaan en Startbaan van kleurrijke kunst voorzien

26 oktober 2023 om 16:00 Kunst

AMSTELVEEN Twee elektriciteitskasten aan respectievelijk de Catharina van Clevelaan en Startbaan zijn van kleurrijke kunst met het thema Flora en Fauna voorzien. Deze Kunstkasten zijn tot stand gekomen door succesvolle samenwerking tussen de lokale gemeenschap, Amstelveense kunstenares Júlia dos Santos Baptista en de gemeente Amstelveen.

De kunstwerken op de elektriciteitskasten zijn ontworpen om de jonge geest te inspireren en hen aan te moedigen de natuur op te merken en waarderen. Het thema ‘Flora en Fauna’is ook niet toevallig gekozen. De nabije omgeving wordt gekenmerkt door weelderige planten en bloemen, die kunstenares Júlia dos Santos Baptista hebben geïnspireerd. 

HULP VAN KINDEREN

Tijdens het schildersproces kreeg Júlia ook hulp van vele kinderen uit de buurt, die enthousiast hun suggesties deelden over wat er geschilderd moest worden. “Oorspronkelijk was ik van plan om de flora te schilderen en toen kwamen kinderen spontaan langs om te helpen. Ik vroeg hen of ze nog iets misten, ze zeiden: de dieren! Met de input van de kinderen nam ik ook dieren als de cheeta, de schorpioen en een vogel op in de kunstwerken.”

(Tekst gaat door onder de foto)


Tijdens het schilderproces kreeg Júlia ook hulp van vele kinderen uit de buurt

De kasten fungeren volgens Júlia dos Santos Baptista niet alleen als visuele kunstwerken, maar ook als symbolische knooppunten van energie in de buurt. ‘’Net zoals elektriciteitskabels energie ontvangen en verzenden, brengen deze kasten verschillende bewoners samen en representeren ze de vele verbindingen die onze gemeenschap kenmerken. Deze kasten zijn meer dan alleen kleurrijke versieringen; ze zijn een uitdrukking van de eenheid tussen mens en natuur, van de verbondenheid tussen buurtbewoners en van het samensmelten van functionaliteit en schoonheid.”

Een doorlopend patroon op de kasten symboliseert de verwevenheid tussen de kasten, verspreid in Randwijck en de Startbaan-buurt.Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie