Het Cobra Museum is in verband met opbouw van de nieuwe tentoonstellingen gesloten tot en met
donderdag 19 oktober.
Het Cobra Museum is in verband met opbouw van de nieuwe tentoonstellingen gesloten tot en met donderdag 19 oktober. Cobra Museum

Cobra Museum tijdelijk gesloten wegens opbouw nieuwe tentoonstelling

12 oktober 2023 om 16:00 Kunst

AMSTELVEEN Het Cobra Museum in Amstelveen is momenteel tijdelijk gesloten wegens het opbouwen van de nieuwe tentoonstelling ‘De Vrijheidsschreeuw!’ Het museum is daarom gesloten tot en met donderdag 19 oktober. Vanaf vrijdag 20 oktober is het museum weer geopend. Dan kan de nieuwe expositie bekeken worden die in het teken van het 75-jarig bestaan van de Cobra-beweging staat.

\In deze tentoonstelling staan de uiteenlopende, soms haaks op elkaar staande perspectieven op Cobra centraal. In de selectie van zo’n 90 werken en archiefmaterialen ligt de nadruk op de periode dat de beweging officieel bestond, van 1948 tot 1951. Maar er is ook werk opgenomen van eerdere en latere datum.

GEKNOEI EN GEKLADDER

Op 8 november 2023 is het precies 75 jaar geleden dat de Cobra-beweging in Parijs werd opgericht. Kunstenaars en dichters uit diverse Europese landen waren lid. De vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid en spontaniteit moest een tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. Cobra zorgde in Nederland voor grote ophef. In kranten werd gesproken over geknoei, gekladder en verlakkerij.

KLEURRIJKE KUNSTBEWEGING

De toen zo revolutionaire Cobra beweging is nu verankerd in de Europese kunstgeschiedenis. Daarin wordt Cobra voornamelijk geassocieerd met kleurrijke, expressief-spontane schilderkunst die nog lang invloed heeft gehad. Het Cobra Museum in Amstelveen laat met de tentoonstelling zien dat Cobra veel meer was dan die ‘vrolijke kleurrijke kunstbeweging’ die het voor het grote publiek geworden is.

De nieuwe tentoonstelling is vanaf 20 oktober tot en met zondag 14 april 2024 te zien. Voor meer informatie: cobra-museum.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie