Wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur) met kunstliefhebber en geldschieter Marius Touwen.
Wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur) met kunstliefhebber en geldschieter Marius Touwen. Gemeente Amstelveen

Amstelveen en geldschieter Touwen samen aan de slag met toekomstplan Cobra Museum

13 september 2023 om 22:39 Kunst

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen gaat in samenwerking met geldschieter Marius Touwen en museumdirecteur Stefan van Raay aan de slag om een gedegen plan van aanpak voor de toekomst van het Cobra Museum op te stellen. Deze verrassende wending werd woensdagavond bekendgemaakt nadat eerder op de dag op initiatief van de gemeente Amstelveen een gesprek had plaatsgevonden met Marius Touwen. De kunstliefhebbers wil een lening van 700.000 euro aan het Cobra Museum verstrekken om de acute financieringsproblemen van het museum op te lossen 

Touwen sprak met de wethouders Herbert Raat (Kunst en Cultuur) en Adam Elzakalai (Financiën). Volgens de gemeente is het gesprek positief verlopen. Afgesproken is dat het toekomstplan in het vierde kwartaal van dit jaar gereed moet zijn. 

GESPREKKEN MET KUNSTEXPERTS EN ONDERNEMERS

‘Als input voor het plan worden op korte termijn gesprekken georganiseerd met betrokkenen, een aantal onafhankelijke kunstexperts en ondernemers. Dit moet uiteindelijk leiden tot een toekomstbestendig plan dat gedragen wordt door de gemeenteraad, het college van B en W en het Cobra Museum,’ meldt de gemeente woensdagavond in een persbericht.

Vanmiddag meldde het college al in een brief aan de gemeenteraad bereid te zijn om op korte termijn met het Cora Museum te willen overleggen over eventuele toekomstscenario’s. Opties die het museum daar zelf voor hadden aangedragen, werden door het college echter toen nog ‘niet opportuun’ genoemd vanwege de aanvullende hoge kosten die hiermee gemoeid zijn. De toon van de brief aan de gemeenteraad was ook zeer afhoudend. Het gesprek met Marius Touwen heeft echter tot nieuwe inzichten geleid. Wethouder Herbert Raat heeft de gemeenteraad hier woensdagavond ook over geïnformeerd tijdens een extra raadsvergadering over de financiële problemen bij het Cobra Museum.

NIEUWE KANS

Volgens wethouder Raat gaf het gesprek met Touwen voldoende vertrouwen om het museum een nieuwe kans te geven. Raat zegt samen met het museum en Touwen de “schouders eronder” te willen zetten en gemeenschappelijk tot een nieuw voorstel te komen. Hij hoopt het plan in het vierde kwartaal van dit jaar af te ronden. Afhankelijk van de uitkomst zal de gemeente een besluit nemen of ze de komende vier jaar de jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro voortzetten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie