Het Cobra Museum voor Moderne Kunst.
Het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Cobra Museum

Cobra Museum gaat elf dagen dicht om nieuwe tentoonstelling op te bouwen

9 januari 2023 om 11:24 Kunst

AMSTELVEEN Het Cobra Museum gaat van 16 tot en met 26 januari volledig dicht voor het opbouwen van de nieuwe tentoonstelling ‘Deense moderne kunst’. Tot en met zondag 15 januari is het nog mogelijk om de nog lopende tentoonstellingen ‘Corneille 100’ en ‘Cobra en Noord-Afrika’ te zien. 

In 2023 viert het Cobra Museum voor Moderne Kunst met een omvangrijk tentoonstellingsprogramma dat 75 jaar geleden de Cobra-beweging werd opgericht. Op 27 januari gaat het jubileumjaar van start met een drieluik van Deense moderne kunst. De tentoonstelling ‘Wij kussen de aarde, Deense moderne kunst 1934-1948’ brengt, voor het eerst buiten Denemarken, een overzicht met zo’n 100 werken van ruim 25 kunstenaars. De tentoonstelling geeft een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de Deense kunst in de jaren voor, tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog, tot aan de oprichting van Cobra. 

KUNSTENAARSKOPPEL Speciale aandacht gaat naar het werk van kunstenaarskoppel Ernest Mancoba en Sonja Ferlov. ‘Je est un autre, Ernest Mancoba en Sonja Ferlov’ toont het werk van de in Zuid-Afrika geboren beeldhouwer en schilder Ernest Mancoba en de in Denemarken geboren beeldhouwer Sonja Ferlov. Zij namen deel aan de jaarlijkse tentoonstellingen van Høst in 1948 en 1949, zij aan zij met de Cobra-kunstenaars. 

Naast het tweeluik met werk van Mancoba en Ferlov wordt in het Cobra Museum een eerbetoon gebracht aan de verbeelding en inspiratie van de Deense autodidactische kunstenaar Ovartaci. De tentoonstelling ‘Becoming Ovartaci’ was de revelatie van de Venetië Biënnale 2022.

GRENZELOOS EN VRIJ Na deze tentoonstelling staat in het kader van het jubileumjaar van 2 juni tot 8 oktober de expositie ‘Grenzeloos en vrij - Van Appel tot Picasso’ op het programma. Het Cobra Museum brengt daarin van 2 juni tot 8 oktober werk van Appel, Constant, Corneille en Jorn bij elkaar met Picasso, Beckmann, Basquiat, Munch samen met hedendaagse kunsten

De tentoonstelling “Wij kussen de aarde’ start op vrijdag 27 januari. Omdat het opbouwen van deze tentoonstelling al begonnen is op de eerste verdieping, is de toegang voor het museum nu voor de helft van de prijs. Dit geldt tot en met zondag 15 januari.

Voor meer informatie: cobramuseum.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie