Met zijn boek ‘Between the Sea and the Sky’ maakt de fotograaf een ode aan Nederland.
Met zijn boek ‘Between the Sea and the Sky’ maakt de fotograaf een ode aan Nederland. Jimmy Nelson

Fotograaf Jimmy Nelson presenteert nieuw boek bij Libris Venstra

28 november 2022 om 09:13 Kunst

AMSTELVEEN Kunstfotograaf Jimmy Nelson komt donderdag 8 december naar Libris Venstra aan Stadsplein 2a, om te vertellen over zijn nieuwe boek ‘Between the Sea and the Sky’ dat 17 september is uitgekomen. Jimmy zal in het kort vertellen over zijn boek en daarna signeren. Aanvang 19.30 uur.

PORTRETTEN In ‘Between the Sea and the Sky’ portretteert Nelson twintig Nederlandse gemeenschappen in traditionele streek- en klederdracht en de omgeving die hen gevormd heeft. Tijdens de recente pandemie met wereldwijde reisbeperkingen besefte Jimmy dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om uitzonderlijke menselijke schoonheid te ontdekken. Dat inzicht leidde tot een nieuw project vlakbij huis.
Het resultaat was ‘Between the Sea and the Sky’, een ode aan Nederland, Nelsons geadopteerde vaderland. Deze artistieke reis voert van Zeeland tot Friesland langs de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland.

Het 528 pagina’s tellende boek over Nederlands erfgoed en dracht bestaat uit intieme portretten en iconische landschappen die zijn vastgelegd met een op maat gemaakte analoge platencamera.

Al wandelend, pratend en dansend tonen de mensen voor de camera hun manier van samen zijn, tegen de achtergrond van de hen zo vertrouwde zeehavens en gouden duinen aan de horizon of molens in weidse vergezichten. Naast de fotografie bevatten de hoofdstukken van Between the Sea and the Sky geschiedenissen, mythen en spreuken uit de diverse streken. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlanders, die eeuwenlang tegen het water streden om hun land veilig te houden.

JIMMY NELSON Kunstenaar Jimmy Nelson heeft zijn hele leven lang oorspronkelijke culturen gefotografeerd, wat in 2013 zijn eerste boek Before They Pass Away opleverde. Vijf jaar later volgde Homage to Humanity (2018).

Nelson plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft.

De boekpresentatie begint 8 december om 19.30 uur. De toegang is vrij. Reserveren kan via info@venstra.nl maar is niet verplicht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie