Afbeelding
Aangeleverd

Kunstenaars aan de slag met werk voor tijdelijke kunstroute Bovenkerk-Westwijk

Kunst

AMSTELVEEN Zes kunstenaars werken momenteel aan nieuwe kunstwerken die deze zomer onderdeel uitmaken van de tijdelijke kunstroute Biotoop. De kunstwerken zijn van 9 juli tot en met 25 september te zien. Voor Biotoop komen zes kunstenaars samen die een fascinatie delen voor de manier waarop de leefomgeving invloed uitoefent op de mens én andersom. 

De kunstenaars hebben zich voor hun ontwerp de afgelopen maanden laten inspireren door de locatie waar hun werk komt te staan. Volgens de kunstenaars gaat dat bijvoorbeeld over de schoonheid van herhaling van een nieuwbouwwijk, de groene stroken die als aders door Westwijk lopen of de paden langs de Poel. Deze locaties zijn aangedragen door buurtbewoners via de website Denk Mee Amstelveen. De kunstenaars hebben zelf een keuze gemaakt uit de door inwoners ingezonden locaties. 

“De kunstroute brengt jong en oud op een laagdrempelige manier in aanraking met kunst. En voor velen in de eigen wijk. Dat vinden wij als gemeente belangrijk”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “We hebben gekozen voor Westwijk en Bovenkerk, omdat hier nog ruimte is voor de ontwikkeling van publieke kunstwerken. Ik ben enorm benieuwd hoe de kunstenaars naar de door henzelf geselecteerde plekken kijken en of wij daardoor onze omgeving ook anders gaan zien.”

KUNSTENAARS De ontwerpen zijn inmiddels klaar en de kunstenaars lichten een tipje van de sluier op. Bart Eysink Smeets werkt graag met bomen en planten (die hij snoeit en knipt in herkenbare vormen) en natuurlijke objecten zoals stenen. Voor zijn kunstwerk in Amstelveen gaat hij aan de slag met bloemen. Hij vervaagt de lijnen tussen het door de mens gemaakte en natuur door het inzaaien van madeliefjes in de vorm van de bekende lijnen van een voetbalveld.

Circus Andersom bestaat uit een groep kunstenaars die beelden, sculpturen en acties in de openbare ruimte maken. Met het kunstwerk Gegrond laten zij mensen anders kijken naar hun eigen omgeving. Dit doen zij onder meer met wekelijkse workshops waarin deelnemers met een combinatie van wichelroedes, meditatie en bodemonderzoek de grond onder hun voeten verkennen.

Frank en Michiel is een kunstenaarsduo dat zich laat inspireren door natuurfotografie. Tijdens de pandemie hebben we geleerd om de natuur te beleven en te bewonderen, en demeest fotogenieke natuurverschijnselen vast te leggen op een foto. Op een stukbraakliggend terrein bootsen Frank en Michiel natuurverschijnselen na waarmee natuurliefhebbers op de foto kunnen en die zij kunnen delen op sociale media met de hashtag #praediumunique.

Liesbet Bussche kleedt de stad aan met enorme ringen en parelsnoeren. In Amstelveen maakt ze een levensgrote bedelarmband. De kunstenaar heeft van veel vogels die leven in het Amsterdamse Bos, zoals het winterkoninkje, de ijsvogel, de bonte specht en de torenvalk, zilveren bedels gemaakt en met elkaar verbonden door middel van een schakelketting. 

Lily Lanfermeijer laat mensen anders kijken naar hun omgeving door een herkenbare vorm uit te vergroten. Voor Biotoop maakt zij vijf grote tollen van keramiek die balanceren op een grasveld. Hoewel de tollen stil staan, lijken ze te draaien door de patronen en wapperende franjes op het speelgoed.

Robbert Weide maakt een sculptuur waar een gesprongen leiding in een feestelijke fontein verandert. Hiermee toont hij dat uit een tegenslag ook iets moois kan ontstaan. Op het grasveld sproeit een fontein van purschuim en staal, ontsprongen uit een putdeksel in de grond.

SELECTIE Voor de ontwikkeling van de route zijn een extern projectleider en curator aangesteld om een verrassende kunstroute te ontwikkelen in Westwijk en Bovenkerk. Zij stelden een lijst op van kunstenaars uit Amstelveen, de regio, en in sommige gevallen daar buiten. Deze lijst is teruggebracht tot een selectie van kunstenaars die met hun werk kunnen inspelen op de omgeving en affiniteit hebben met het thema. Maar ook kunstenaars die ervaring hebben met het maken van kunstwerken in de openbare ruimte en/of lokale binding hebben of bereid zijn zich in Amstelveen te verdiepen. De selectie is ter beoordeling voorgelegd aan de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK). Op basis van hun inhoudelijke advies is een definitieve selectie kunstenaars gemaakt van binnen en buiten de gemeente. Zij gaan elk op hun eigen manier te werk met het thema waardoor de uiteindelijke werken gezamenlijk een verhaal vertellen.

Kijk op www.visitamstelveen.com/biotoop voor meer informatie over de kunstenaars, de kunstwerken en de route. Hier wordt op een later moment ook meer bekendgemaakt over de activiteiten voor jong en oud langs de kunstroute.

advertentie
advertentie