Het stalen kunstwerk 'Na sluitingstijd'- 2019 (Hommage aan Cézanne) dat in juni 2019 aan de Bovenkerkerkade stond.
Het stalen kunstwerk 'Na sluitingstijd'- 2019 (Hommage aan Cézanne) dat in juni 2019 aan de Bovenkerkerkade stond. Foto; gemeente Amstelveen/Anko Stoffels

Omwonenden tegen plaatsing beeld op eilandje aan Burg. Wiegelweg

6 mei 2022 om 13:34 Kunst

AMSTELVEEN Tientallen bewoners van de Greencourt-flats langs de Burgemeester Wiegelweg in Westwijk maken bezwaar tegen plannen om op een van de eilandjes voor deze flats een kunstwerk te plaatsen. Het gaat om het beeld ‘Na Sluitingstijd’ van beeldend kunstenaar Klaas Gubbels. Volgens de bewoners wordt met plaatsing van het ‘3 meter hoge voor het oog wat roestig beeld op een betonnen sokkel’ het bij de aankoop van hun woning in 2012 beloofde vrije uitzicht over de waterpartijen teniet gedaan. Ook vrezen ze voor aantasting van toegezegd rust in de ecologische zone voor de flats.

De bewoners stellen dat de beoogde locatie van het beeld de jeugd zal uitnodigen tot het gebruik ervan als speelveld voor klimmen en dergelijke. Dat zal volgens hen ten koste gaan van de flora en fauna in het gebied. De eilandjes worden onder meer als nestelplaats gebruikt door diverse ganzen, eenden en meerkoeten.

HANDTEKENINGENACTIE Er bestaat tot 16 mei de mogelijkheid om bij de gemeente bezwaar te maken tegen de afgegeven omgevingsvergunning voor plaatsing van het beeld op deze locatie. Een van de bewoners is met een handtekeningenlijst op pad gegaan in de Zilverschoolaan waar de Greencourt-flats aan staan. In twee uur tijd gaven dertig bewoners aan tegen de locatie te zijn en steunden de handtekeningenactie. Drie bewoners meldden dat het hen niet uitmaakt. De ondertekenaars van de handtekeningenlijst dringen er bij de gemeente op aan om haar beslissing te herzien en op zoek te gaan naar een andere locatie in Westwijk.

VERKIEZING Het betreffende kunstwerk van Klaas Gubbels werd door inwoners van Amstelveen in 2019 gekozen als favoriet van vijf van zijn werken die toen onderdeel uitmaakten van de beeldenroute ArtZuid Annex Amstelveen. Aan de verkiezing deden 750 inwoners mee. Het winnende kunstwerk (ook wel bekend als ‘de stoelen’) is toen aangekocht door gemeente. De Burgemeester Wiegelweg werd als locatie voor plaatsing van het beeld uitgezocht, omdat deze wijk de minste kunst per inwoner heeft. De gemeente stelde destijds dat zij meerdere verzoeken van inwoners had ontvangen om deze toegangsweg van de wijk te voorzien van kunst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie