Het kunstwerk dat half juni wordt geplaatst zet het lawaai van de overvliegende vliegtuigen om in trillingen die zorgen voor een 'lichamelijke therapeutische ervaring'.
Het kunstwerk dat half juni wordt geplaatst zet het lawaai van de overvliegende vliegtuigen om in trillingen die zorgen voor een 'lichamelijke therapeutische ervaring'. Joop Touw BDU

Kunstwerk in bos zet vliegtuiglawaai om in ‘positieve lichamelijke ervaring’

6 mei 2022 om 11:51 Kunst

AMSTELVEEN Het Amsterdamse Bos verwacht half juni het kunstwerk ‘The Sky Earth Observatory’ van de kunstenaar Marc Bain op de Grote Speelweide te kunnen plaatsen. Door plaats te nemen op het kunstwerk kunnen bezoeker ‘hun lichaam en geest stimuleren en de omgeving van het Bos op verschillende niveaus ervaren’. De installatie zet het lawaai van de overvliegende vliegtuigen om in trillingen die zorgen voor een ‘lichamelijke therapeutische ervaring’.

De kunstenaar ontwierp ‘The Sky-Earth Observatory’ voor Cure Park, een evenement rondom de zorg dat in 2017 in het Amsterdamse Bos plaatsvond. Het kunstwerk wordt nu aangepast zodat het een definitieve bestemming in het bos kan krijgen. 

Volgens Bain kan het lichaam werken als een oor. Geluid kan in de vorm van trillingen door het lichaam trekken en energie geven aan lichaamsdelen die dat nodig hebben. Onderzoek heeft volgens hem uitgewezen dat geluid en vibratie in lage frequentie verzachtend werkt bij reumatoïde artritis, immobiliteit en pijn en dat het zelfs een spirituele ervaring kan bieden.

Mark Bain laat in zijn werk de wereld van akoestisch geluid overvloeien in de structuur van plekken, ruimtes en gebouwen. Hij transformeert geluiden en beelden waardoor ze op andere manieren ervaren kunnen worden en onderzoekt hiermee hoe geluiden lichamen en ruimtes kunnen conditioneren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie