De Adviesraad voor Cultuur. V.l.n.r. wethouder Herbert Raat, Rubiah Balsem, Janiek Dam, Paula Patricio, James Leyer, Aljoscha Wassenaar en Henk Markerink.
De Adviesraad voor Cultuur. V.l.n.r. wethouder Herbert Raat, Rubiah Balsem, Janiek Dam, Paula Patricio, James Leyer, Aljoscha Wassenaar en Henk Markerink. Anko Stoffels

Twee nieuwe leden in Amstelveense Adviesraad Cultuur

Kunst

AMSTELVEEN De Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC) heeft twee nieuwe leden: Henk Markerink, voormalig directeur van de Johan Cruijff ArenA, en Janiek Dam, professioneel fotograaf binnen (voornamelijk) de cultuursector. Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, heeft aangegeven na twee jaar uit de adviescommissie te treden.

Omdat Amstelveen kunst en cultuur een belangrijke rol wil laten spelen in de stedelijke ontwikkeling, is expertise uit verschillende sectoren in de AAC nodig. De advisecommissie helpt de gemeente onder meer bij het vormgeven van een langetermijnvisie op gebied van kunst en cultuur. Het doel daarvan is om een kwaliteitsslag te maken binnen de cultuursector. “We zijn ontzettend blij dat Henk Markerink en Janiek Dam de AAC willen komen versterken”, zegt wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur). “Hun expertise kunnen we goed inzetten om de kunst en cultuur in Amstelveen op een hoger niveau te brengen en te vernieuwen. Het zoeken van samenwerkingen binnen en buiten de gemeentegrenzen is hierbij erg belangrijk. 

Henk Markerink brengt zijn expertise mee inzake stedelijke ontwikkeling van centrumgebieden en de positie van culturele instellingen. Hij is onder meer voorzitter van ondernemersnetwerk VNO-NCW Metropool regio Amsterdam. Hij was van 1991 tot 1995 de projectmanager voor het ontwerp en de bouw van de ArenA en actief betrokken bij de ontwikkeling van het ArenA Boulevard-gebied tot een nieuwe bestemming voor sport, vrije tijd en amusement. Hierna was hij tot 2021 algemeen directeur van de Johan Cruijff ArenA. 

Janiek Dam brengt kennis mee voor de vernieuwing en ambities voor de kunst in de openbare ruimte, kunstenaarsklimaat en hedendaagse kunst. Ze is werkzaam als freelance fotograaf en fotografeert voornamelijk in opdracht van culturele organisaties en evenementen, zoals het Holland Festival, Rijksmuseum, Concertgebouworkest, Joods Cultureel Kwartier en de Rijksacademie. Daarnaast maakt ze veel, en graag, portretten. 

De AAC komt twee keer per jaar bijeen en bestaat verder uit Frans van der Avert (directeur van het Made by Holland-concept voor Paleis Soestdijk), Bernt Schneiders (directeur VSBfonds), James Leyer (eigenaar van een management adviesbureau en voorzitter bij diverse culturele instellingen) en Paula Patricio, eigenaar van een mediabureau.

advertentie
advertentie