Afbeelding
Arlene Gottfried, Courtesy of Daniel Cooney Fine Arts.

Foto-expositie Clandestien in Cobra Museum: het lichaam centraal

9 oktober 2021 om 15:23 Kunst

AMSTELVEEN Na een zomer vol revolutionaire liefde en Mexicaans modernisme opent op zaterdag 16 oktober in het Cobra Museum de fototentoonstelling Clandestien. Daarin staat het menselijk lichaam centraal.

ZWART-WIT Circa honderd zwart-witfoto’s tonen een uitgesproken liefde voor het lichaam in al zijn verschijningen: perfect, onvolmaakt, elegant, erotisch, zelfbewust of juist heel kwetsbaar. De werken zijn afkomstig uit de omvangrijke collectie van fotograaf en verzamelaar Pedro Slim (Beiroet, Libanon, 1950) en zijn voor het eerst in Nederland te zien.

Clandestien toont fotografie van ongeveer 60 kunstenaars, waaronder Diane Arbus, Horst P. Horst, Arlene Gottfried, Graciela Iturbide, Robert Mapplethorpe, Diana Blok, Helmut Newton en Man Ray. Het gaat om originele afdrukken, hedendaagse prenten (onder anderen zilver op gelatine, fotogravure), collages en fotomontages.

NEW YORK Deze foto’s worden geplaatst in de context van het New York van de jaren ‘70 en ‘80, waar veel van deze foto’s zijn genomen. De fotocollectie van Pedro Slim neemt een unieke plek in binnen de fotografie. In 1985 begon Slim met het verzamelen van foto’s waarin het menselijk lichaam een centrale rol speelt. Met zijn collectie wijst Slim op de kracht van beelden en probeert hij de blauwdruk die voorschrijft wat vrouwelijk, mannelijk, non-binair of trans is, te transformeren en open te breken. De collectie van Pedro Slim bestaat uit meer dan 300 vintage prints en is zelden tentoongesteld.

PEDRO SLIM Fotograaf en verzamelaar Pedro Slim werd geboren in Beiroet, Libanon, in 1950. Hij studeerde architectuur en fotografie in Mexico en New York. Sinds het begin van de jaren ‘90 exposeert hij in diverse musea en galerieën. Zijn meest recente expositie vond plaats in 2017 in het Museo de Arte Moderno in Mexico-stad. Zijn passie voor fotografie bracht hem ertoe een verzameling te beginnen. 

KAARTEN De voorverkoop voor de tentoonstelling is gestart. Bezoekers worden nog steeds geadviseerd om online een tijdslot te reserveren en een ticket te kopen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De fototentoonstelling Clandestien is te zien tot en met zondag 27 maart 2022.


Divine 1972 (Foto: Anthony Friedkin, Pedro Slim collection)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie