Taxateur Joseph Estié en wethouder Herbert Raat bij het Amstel porselein.
Taxateur Joseph Estié en wethouder Herbert Raat bij het Amstel porselein. Gemeente Amstelveen

Taxatie van Amstel porselein uit kunstcollectie Amstelveen

19 augustus 2021 om 17:00 Kunst

AMSTELVEEN In het kader van een inventarisatie van de gehele kunstcollectie van gemeente Amstelveen is het Amstel porselein uit deze collectie deze week getaxeerd. Dat gebeurde in Museum Weesp door taxateur Joseph Estié, die ook bekend is van het tv-programma ‘Tussen Kunst & Kitsch’. Het Amstel porselein uit de 18de eeuw maakt een groot onderdeel uit van de gemeentelijke kunstcollectie. De gemeente ontvangt binnenkort een taxatierapport met de waarde van de collectie.

De collectie Amstel porselein is zo’n 20 jaar geleden verhuisd van het Amstelveense raadhuis naar Museum Weesp dat een vaste tentoonstelling heeft met Weesper en Loosdrechts porselein. Het museum heeft de 160 keramieken stukken in langdurig bruikleen gekregen. Tegenwoordig ligt het grotendeels opgeslagen in het depot. De gemeente wil haar kunstcollectie echter juist aan Amstelveen laten zien.

TOEGANKELIJK MAKEN “Wij zijn op dit moment bezig met het inventariseren van de gehele gemeentelijke kunstcollectie om een beter beeld te krijgen van wat wij in ons bezit hebben,” licht wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur) toe. “Ons doel is om onze kunstwerken vrij toegankelijk te maken voor het grote publiek, zowel digitaal als fysiek. We bekijken daarom of we dit najaar of volgend voorjaar een tentoonstelling kunnen inrichten met een deel van onze kunstcollectie. Een van de parels is het Amstel porselein, maar natuurlijk ook bijzondere schilderijen zoals van Karel Appel en Corneille.”

MUSEUMWAARDIGE STUKKEN Taxateur Joseph Estié heeft een dag gewerkt aan het taxeren van het porselein. Hij is onder de indruk van de collectie en met name van een aantal bijzondere museumwaardige stukken, waaronder een ijsvaas met twee bijbehorende kastanjevazen, een terrine en een beeldje van een vrouw waarnaar hij verder onderzoek wil doen met een team experts. “Degene die deze collectie heeft aangeschaft in opdracht van de gemeente - ik schat net na de oorlog - heeft goed werk verricht,” stelt Estié. “Een aantal serviezen is nog compleet en er zitten bijzondere exemplaren tussen.”

AMSTEL PORSELEIN Het eerste Nederlandse porselein werd in 1759 in Weesp gemaakt in een voormalige jeneverstokerij. Door buitenlandse concurrentie ging de fabriek 10 jaar later failliet. De inboedel werd verkocht en de productie verplaatst naar Loosdrecht. Toen ook die fabriek het niet redde, is er nog enige tijd in Ouder-Amstel en later in Nieuwer-Amstel porselein gemaakt. In 1814 werd de productie definitief gestaakt. Door de korte productieperiode is Hollands porselein zeer zeldzaam.


DIGITAAL ONTSLUITEN Op dit moment is de gemeente Amstelveen bezig met het inventariseren en registreren van de gehele kunstcollectie. De kunstwerken die liggen opgeslagen in het depot van het Cobra Museum, waaronder schilderijen van Karel Appel, zijn eerder dit jaar getaxeerd. De kunst die de gemeente zelf in depot heeft, is inmiddels ook grotendeels beoordeeld. Naar verwachting is de taxatie eind september voltooid. De werken worden geregistreerd in een nieuw collectiebeheersysteem die op termijn de mogelijkheid biedt om de kunstcollectie digitaal te ontsluiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie