Afbeelding
Elly

Actie voor Urbanuskerk: ‘Kunst gaat het dak op’

8 augustus 2021 om 11:30 Kunst

AMSTELVEEN De St. Urbanuskerk wordt weer in oude glorie hersteld. Het nieuwe dak wordt in de loop van 2021 aangebracht en voorzien van nieuwe natuurstenen leien. Als laatste worden de leien boven de sacristie gelegd en juist onder die plek is de brand op 15 september 2018 ontstaan. Dat wil de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus op symbolische wijze in het nieuwe dak markeren. De stichting nodigt iedereen uit om een persoonlijk bericht mee te geven aan de volgende generatie gebruikers van de kerk, gelovigen en niet-gelovigen. Dat kan door een tekst te signeren. De leien worden met de niet beschreven kant naar boven gedekt. Er is dus niets te zien van de teksten maar na zo’n zestig jaar wordt een leiendak vervangen en dan komen deze weer naar boven.


AMATEUR-KUNSTENAARS Speciaal voor (amateur-)kunstenaars wordt ‘Kunst gaat het dak op’ georganiseerd. Daarmee is het mogelijk om voor 10 euro een originele nieuwe zwarte daklei af te halen en deze aan één zijde te voorzien van een prachtige tekening of beschildering. Alle deelnemers krijgen bij inlevering van hun kunstwerk een smakelijk traktatie.
De kunstwerken krijgen een plekje op de website helponsuitdebrand.com. Een vakjury beoordeelt alle inzendingen en zij kiezen dertig kunstwerken uit die representatief zijn voor alle ingezonden kunststukken. Deze dertig worden tentoongesteld in Museum JAN medio november 2021.
Uit de tentoonstelling worden drie kunstwerken gekozen om te publiceren in het Amstelveens Nieuwsblad. Deze drie krijgen een ereplek in het torenmuseum van de kerk. En ten slotte worden alle andere leien daadwerkelijk vereeuwigd door ze op het dak van de St. Urbanuskerk te dekken.

INLOOP SAKB KUNSTLOKAAL Om elkaar te inspireren is het mogelijk om bij SAKB KunstLokaal onder deskundige leiding het kunstwerk te maken. Het kost  niets extra’s. Wel dient het eigen materiaal meegenomen te worden om de dakleien tot een kunstwerk te maken. Het materiaal is gelijk aan het maken van Happy Stones. Het gaat om watervaste materialen als krijt, verf, en stiften. De inloop bij SAKB KunstLokaal is op zaterdag 14 augustus, woensdag 18 augustus (speciaal voor kinderen), zaterdag 4 september en zaterdag 2 oktober van 14.00 tot 17.00 uur.

OPHALEN DAKLEI De actie loopt van zaterdag 14 augustus tot en met zaterdag 23 oktober. De schone daklei kan worden opgehaald bij het secretariaat pastorie van de St. Urbanuskerk, Noorddammerlaan 126; op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur. Ook bij de kraam voor de St. Urbanuskerk op de tweede en vierde zaterdag van de maand is van 10.00 tot 12.00 uur de daklei verkrijgbaar evenals bij SAKB KunstLokaal, Ouderkerklaan 15, dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur (zie de website voor openingstijden tijdens de vakantieperiode). En ten slotte kan ook bij Museum JAN, Dorpstraat 50, een daklei worden aangeschaft van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

INLEVEREN KUNSTWERK Inleveren van het kunstwerk kan bij de kraam voor de St. Urbanuskerk op de tweede en vierde zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur of direct ter plekke na het bijwonen van een inloop bij SAKB KunstLokaal.

De stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus is vertegenwoordigd op de open dag van SAKB KunstLokaal op 29 augustus, Open Monumentendagen 11 en 12 september voor de St. Urbanuskerk, tijdens 24H Amstelveen op 25 september voor de St. Urbanuskerk, tijdens de Amateur kunstmarkt in het Oude Dorp op 26 september en bij SAKB KunstLokaal tijdens de Open Atelierroute op 2 en 3 oktober.

GEEN (AMATEUR-)KUNSTENAAR? Wie geen (amateur-)kunstenaar is en toch wil meedoen, kan voor minimaal 10 een daklei signeren. Dat is heel eenvoudig: van simpel alleen een naam, tot een feestelijk moment als een verjaardag of jubileum, een wens of  iets grappigs. Zelf teksten schrijven kan bij de kraam voor de St. Urbanuskerk of tijdens evenementen.
Online signeren kan bij www.helponsuitdebrand.com, actie dakleien. Het schrijven wordt dan door anderen gedaan en hiervan wordt per e-mail een foto toegezonden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie