Afbeelding
Guus Overkamp

Aboriginal kunst (deel 7): Ancestors dry season van Sarrita King

4 september 2021 om 13:30 Kunst

OUDERKERK In deze serie bespreekt Guus Overkamp een kunstwerk uit zijn Aboriginal Art Amsterdam galerie, gevestigd in de Kerkstraat 31.

Sarrita King is geboren in 1988 in Adelaide SA als dochter van de vermaarde schilder William King Jungala (1966-2007). Sarrita is een van de meest bekende en meest verzamelde hedendaagse schilders (tweede generatie Aboriginal schilders). De tweede generatie zijn de nazaten of familieleden van de schilders die in 1970 deze schildersbeweging startten en die we nu Aboriginal Art noemen. In tegenstelling tot de eerste generatie, die voornamelijk in de “Bush” woonde, wonen de schilders van de nieuwe generatie vaker in stedelijke gebieden. 

GEBOORTEGROND Wat alle Aboriginal Art schilders gemeen hebben, is een sterke binding met hun geboortegrond of dat van hun voorouders. Sarrita heeft al haar kennis via haar vader en andere leden van de Gurindji taalgroep opgedaan. Haar binding met het land van haar taalgroep wordt nog steeds intenser, evenals haar kennis van de flora en fauna. Dit schilderij gaat over de voorouders (Ancestors). Het schilderij is opgebouwd uit meerdere lagen. Het beschrijft de ‘Dreamings’ van voorouders die het land creëerden en de plattegrond van het land, aangevuld met zaken die belangrijk zijn voor alles wat leeft, zoals de zon, neerslag etc. Afgezien van deze extra betekenissen is het vooral een prachtige muurdecoratie. 

De galerie is geopend woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak: 06-53157956. Meer informatie: www.aboriginal-art-amsterdam.nl. Aboriginal Art Amsterdam, Kerkstraat 31, Ouderkerk a/d Amstel.

Lees ook het premiumartikel Galerie voor Aboriginal Art in Ouderkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie