Bush Melons, schilderij van Minnie Pwerle.
Bush Melons, schilderij van Minnie Pwerle. Guus Overkamp

Aboriginal kunst (2): Minnie Pwerle

31 juli 2021 om 11:20 Kunst

OUDERKERK In deze serie bespreekt Guus Overkamp de komende tijd elke week een kunstwerk uit zijn Aboriginal Art Amsterdam galerie.

Nadat we in de vorige editie een voorouderschilderij hebben belicht, gaan we dit keer een schilderij van Minnie Pwerle toelichten. Minnie is geboren in Utopia, iets ten noordoosten van het middelpunt van Australië (Alice Springs). Na een traditioneel leven begon Minnie op 80-jarige leeftijd op doek te schilderen. Daar Minnie eigenaar was van één dreaming, verwijzen al haar schilderijen naar deze dreaming: de bush melons.

BUSH MELONS De verschillende stadia van de bush melon, van het zaad tot de oogst van de vruchten, worden met ceremonies begeleid. De ceremonies bestaan uit zingen van de dreaming, dansen van de dreaming en het beschilderen van het bovenlichaam. Minnie heeft geen vertaalslag gemaakt van de body-paint naar een schilderstijl. Zij schildert op doek wat ze ook gewoon was om op haar lichaam te schilderen. Ze doet dit op haar specifieke manier, met snelle krachtige verfstreken in één kleur of in multicolor. Ze begint meestal een gedeelte van een zwart geschilderd doek op te vullen met contouren van borsten, die ze vervolgens invult met gekleurde strepen, die ze ook op haar bovenlichaam en die van haar vriendinnen zou aanbrengen. Soms vult ze het schilderij aan met symbolen van de bush melon of bovenarm beschilderingen. Minnie heeft tot haar dood geschilderd. Ze heeft 6 jaar kunnen schilderen en een paar duizend werken geproduceerd. Haar werk is in iedere belangrijke collectie te vinden. 

Graag vooraf een afspraak maken via 06-53157956. Aboriginal Art Amsterdam, Kerkstraat 31, Ouderkerk a/d Amstel.

Meer lezen over de galerie? Lees dan het premiumartikel Galerie voor Aboriginal Art in Ouderkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie