Twee Wandjina’s met hun buiken vol neerslag.
Twee Wandjina’s met hun buiken vol neerslag. Guus Overkamp

Aboriginal kunst: Jack Dale Mengenen

24 juli 2021 om 10:30 Kunst

OUDERKERK In deze nieuwe serie bespreekt galeriehouder Guus Overkamp de komende tijd elke week een kunstwerk uit zijn Aboriginal Art Amsterdam galerie.

Jack Dale Mengenen (1922-2013) is geboren in de bush in de buurt van Mt House Station in West Kimberley in het noordwesten van Australië. Zijn moeder was aboriginal, zijn vader was westers. Na een zware jeugd en het overlijden van zijn vader keerde Jack terug naar zijn geboortegrond. Hij leeft sindsdien volledig traditioneel en is een gezaghebbende ouder van zijn clan geworden. Sinds 1990 schildert Jack, een van zijn favoriete onderwerpen zijn de wandjina’s.

WANDJINA’S Wandjina’s zijn heel belangrijke spirit-figures in de aboriginal cultuur. Zij zijn het die, nadat de aarde gevormd is door de voorouderdieren, neerslag brachten. Deze overvloedige regen- en hagelbuien vulden de rivieren, meren en de waterholes. Behalve neerslag leerden de Wandjina’s de mensen spreken, zingen en dansen. Maar misschien wel het belangrijkste is dat zij de wetten brachten en straffen uitdeelden. Dit laatste is heden ten dage nog steeds een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Mocht je iets doen wat niet mag en als je ouders het niet te weten komen; de Wandjina’s zien alles. 

Het schilderij hierbij afgebeeld laat twee Wandjina’s zien met hun buiken vol neerslag. Nu te zien bij: Aboriginal Art Amsterdam Kerkstraat 31, Ouderkerk a/d Amstel.

Graag vooraf een afspraak maken via 06-53157956. 

Meer lezen over de galerie? Lees dan het premiumartikel Galerie voor Aboriginal Art in Ouderkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie