Afbeelding
Willem H.van Gelder Photo's

Creatief Centrum Amstelland viert 10-jarig bestaan

13 juni 2021 om 14:00 Kunst

AMSTELVEEN Beeldend kunstenaar Mark van Kuppevelt viert dit voorjaar het 10-jarig bestaan van inmiddels legendarisch geworden bronsgietweekeinden. Jong, oud, beginners en gevorderden halen in twee dagen hun hart op en ontdekken via een uniek vormgegeven workshop de kunstenaar in zichzelf. “Zelfs cursisten met twee linker handen bekennen na twee dagen: ‘ik ben niet creatief, bestaat niet’.” 

Het lijkt alsof hij hem besteld heeft, het blauwe ijsvogeltje met herkenbare oranje borst. Zwierig scheert de vogel met zijn schel fluitende tsieie langs zijn atelier. Een pand van bijna twintig meter lang, gelegen in een weids landschap aan de Amstel in het Noord-Hollandse De Kwakel. “De ijsvogel is het meest geboetseerde beeld door cursisten”, aldus Mark van Kuppevelt.

De eigenaar van Creatief Centrum Amstelland (CCA) biedt elk eerste weekeinde van de maand bronsgietworkshops aan. In de wijde omtrek is zijn creatieve centrum inmiddels een begrip. Maar er zijn ook cursisten die van ver komen. De een voor de bronsgietworkshop, de ander is met collega’s een dagje gaan ‘teambeelden’ of heeft er met vrienden een lustrum gevierd. “Zeker de helft van de mensen die hier een keer geweest is komt terug. Zo inspirerend vinden ze het om hier te werken.”

Vreemd is dat niet. De beeldend kunstenaar haalt alles van stal om het hen naar de zin te maken. Onder zijn professionele begeleiding begint een cursist op zaterdagochtend na een korte introductie te werken in was. De eerste dag eindigt met het ingravelen van een eigen in was gemaakte beeld. Die staat een nacht in de oven te smelten. De volgende ochtend ben je als cursist getuige van het gieten van het gloeiend hete brons door Van Kuppevelt en vaak een van de deelnemers zelf. De rest van de dag werken ze het bronzen beeld af. “Tijdens die twee dagen zie ik bijna alle cursisten veranderen. Ze hebben er zin in, maar zijn aanvankelijk ook vaak onzeker. ‘Ik ben niet creatief’, zeggen ze eerst. Maar hun nieuwsgierigheid wint het en dat is belangrijk. Ik leer ze de vaardigheden van boetseren, ciseleren en patineren. Laatst had ik een cursist van in de zeventig en die wilde per se alles zelf doen, van begin tot eind. Geweldig, toch?”

In al die twintig jaar is er volgens Van Kuppevelt nog nooit iemand teleurgesteld naar huis gegaan. “Elk beeldje is uniek en daar zit veel van de maker zelf in.” Favoriet is naast de ijsvogel de ontluikende roos en dansende diva. Mensen halen vaak inspiratie uit zijn tuin, dat oogt als een waar Hof van Eden door de wilde en eetbare bloemen en bronstige bijen uit zijn eigen bijenkorf. Van Kuppevelt biedt speciaal ter gelegenheid van zijn 10-jarige bestaan van CCA komende juli en augustus, naast de traditionele workshop, ook drie speciale zomer-arrangementen aan. “Tijdens deze arrangementen kunnen de cursisten niet in twee maar drie dagen helemaal opgaan in de natuur en tegelijkertijd heerlijk hun gedachten verzetten en die vertalen in beeld.” Volgens hem is juist nu daar grote behoefte aan. ”Mensen hebben lang binnen gezeten door Covid-19. Ze hebben mentaal veel op hun bordje gehad. Hier kan je ontladen. Even weg uit je eigen habitat. Jezelf weer in je kracht zetten. Wie wil dat nou niet?”

Meer weten? Ga naar: www.creatiefcentrumamstelland.nl


Willem H.van Gelder Photo’s

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie