Collage van kunst in de buitenruimte van Amstelveen.
Collage van kunst in de buitenruimte van Amstelveen. Gemeente Amstelveen

Amstelveen wil ‘gedateerd’ beeldenaanbod aanvullen met eigentijdse buitenkunst

26 maart 2021 om 13:00 Kunst

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen wil een impuls geven aan de beeldende kunst in de buitenruimte. Daarbij gaat zij de komende jaren af op ideeën uit de samenleving. “We willen iets neerzetten wat écht bij Amstelveen past en waar behoefte aan is. Daarom horen we graag van Amstelveners wat zij graag zouden willen terugzien in het straatbeeld,” aldus wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur).

Uit de eerste resultaten van het inwonersonderzoek Cultuur dat onlangs is gehouden, blijkt dat het huidige aanbod aan buitenkunst als ‘gedateerd’ wordt ervaren en dat er behoefte is aan verjonging. Dit kwam ook naar voren in de speciale bijeenkomsten die de gemeente met jongeren heeft gehouden. Vanavond vindt er om 19.00 uur weer een bijeenkomst met Amstelveense jongeren plaats die via een livestream te volgen is.  

Op dit moment onderzoekt het Team Kunst en Cultuur verschillende opties voor meer eigentijdse buitenkunst, zoals een lichtkunstroute en murals (muurkunst). Het team laat zich hierin adviseren door de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK).

Het gaat daarbij op een aanvulling op het bestaande aanbod. Amstelveen heeft veel kunstwerken in de openbare ruimte. Naast een permanente beeldenroute door het Keizer Karelpark en het Oude Dorp, zijn er tientallen beelden verspreid door de gemeente te vinden. Onlangs is daar de ‘Koffiedrinker’ in Nes aan de Amstel bijgekomen. En binnenkort volgen er nog drie: de ‘Uitgevouwen Kubus’ van André Volten in de middenberm van de Keizer Karelweg, ‘Concentratie’ van Pieter d’Hont nabij de Lindenlaan en ‘Na Sluitingstijd’ van Klaas Gubbels in Westwijk.

De gemeente wil ook graag de mening horen van jongeren over kunst en cultuur in Amstelveen. Daarom gaan op vanavond om 19.00 uur Amstelveense jongeren via een livestream met de gemeente en stichting Our Future Face in gesprek over hun ideeën voor kunst en cultuur. De livestream is een verlenging van het inwonersonderzoek, op maat gemaakt voor jongeren. De livestream is bij te wonen via het Instagramaccount van Our Future Face.

Wie ideeën heeft voor kunst in de buitenruimte, kan deze mailen naar kunstencultuur@amstelveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie