Tussen Kunst en Kitsch was maandag te gast in het Cobra Museum.
Tussen Kunst en Kitsch was maandag te gast in het Cobra Museum. Naomi Heidinga

Onvermoede pareltjes bij Tussen Kunst en Kitsch in Cobra Museum

20 oktober 2020 om 11:26 Kunst

AMSTELVEEN Schaaltjes, schilderijen en sieraden: een greep uit de items die maandag voorbij kwamen in het Cobra Museum. Daar vonden de opnames voor het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch plaats. De kans om erfstukken en ontdekkingen van de vlooienmarkt te laten zien aan experts, die de objecten op waarde weten te schatten.

Kunstschatten die jaren op zolder hebben liggen weg te stoffen en een klein fortuin waard blijken te zijn: Tussen Kunst en Kitsch is al jaren goed voor vermakelijke tv. In Amstelveen was het concept niet anders, maar de gang van zaken wel, legde de eindredacteur uit. Waar normaliter mensen aangemoedigd worden te blijven kijken, ook na de taxatie van hun object, was dat nu niet mogelijk vanwege corona. Na beoordeling van het meegebrachte kunstobject moest iedereen inpakken en direct weer op huis aan. Dat ging ten koste van de sfeer, vond de eindredacteur, al was ze ook blij met het feit dat de opnames gewoon door konden gaan.

Ook cultuurwethouder Herbert Raat kwam naar het museum om enkele schatten van Amstelveen te laten taxeren. Afgesproken is dat taxateur Willem de Winter de komende dagen de gemeentecollectie die in het depot van het Cobra Museum ligt, gaat bekijken. Hiermee is weer een stap gezet in het zichtbaar maken van de Amstelveense kunstcollectie. De Winter heeft maandag een eerste blik geworpen op het schilderij Vechtende Vogels van Karel Appel en kunstwerken van Corneille en Lucebert. Deze kunst is in langdurig bruikleen gegeven aan het Cobra Museum en ligt daar momenteel in het depot. De Winter was onder de indruk. Met kwalificaties als ‘uniek’, ‘waardevol’ en ‘een feest om te zien’, prees hij werken als het schilderij Vechtende Vogelsvan Karel Appel en de litho IJsvrij van Lucebert. Hij riep zijn collega-taxateur Paul van Rosmalen erbij, “omdat zij niet dagelijks dit soort bijzondere werken onder ogen krijgen”, aldus De Winter.

De opnames die gemaakt zijn in het Cobra Museum zijn in februari te zien op tv.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie