De voorkant van het boek.
De voorkant van het boek. PR

Derde boek van Rien Alink over schilder Vermeer

30 september 2020 om 07:21 Kunst

AMSTELVEEN Oud-wethouder Rien Alink heeft een passie voor de schilder Vermeer. Hij publiceerde al twee boeken over Vermeer: 'Ode aan Vermeer' en 'Een schilderij voor de eeuwigheid', een aparte studie over het schilderij De Schilderkunst.

In het derde boek geeft Alink 17 beschouwingen over alle 35 werken van Vermeer. Soms in een combinatie van schilderijen omdat een thema daartoe aanleiding geeft. Het geheim van Vermeer is moeilijk te vinden, aldus Alink. Maar één ding staat vast: Vermeer heeft veel te zeggen, zijn werken spreken een universele taal. In zijn schilderijen ligt een verdieping verborgen waarin de onderwerpen een algemene geldigheid krijgen die de 17e eeuw verre lijkt te overstijgen. De thema’s zijn van alle tijden, ook voor de 21ste eeuw.

"De schilderijen van Vermeer zijn verweven met ons bestaan," zegt Alink. "Het gaat over liefde, erotiek, verleidingen wellust. Over schoonheid, muziek, vervoering, wetenschap en geloof. Over keuzes en balans in het leven, goed en kwaad, deugd en ondeugd. En over de schilderkunst zelf, de mythologie, de magie van de stilte en het stromen van de tijd."

Het boek De zeggingskracht van Vermeer (gebonden uitgave) is verkrijgbaar bij boekhandel Venstra.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie