De voorkant van het boek is een illustratie gemaakt door de schrijfster.
De voorkant van het boek is een illustratie gemaakt door de schrijfster. Gonny Wischhoff.

Amstelveense brengt boek uit: ‘Het dubbelleven van een afstandsmoeder’

16 september 2020 om 17:00 Kunst

AMSTELVEEN Wat zou jij doen als je onverwachts zwanger raakt? Dit is een vraag die niemand zichzelf wil hoeven stellen, maar in het boek ‘Voor altijd - Het dubbelleven van een afstandsmoeder’ van de Amstelveense Gonny Wischhoff moet de hoofdpersoon, Helena, zichzelf toch deze vraag stellen. Wanneer zij in 1968 zwanger wordt, besluit zij de baby ter adoptie af te staan. Het verhaal wordt geleid door deze keuze en de gevolgen hiervan. Het boek werd onlangs door Uitgeverij Boekscout op de markt gebracht.

Operazangeres wilde ze worden en ze had talent. Haar leven veranderde radicaal, toen ze ongewenst zwanger bleek te zijn. Het was 1967; haar vriend was spoorloos verdwenen en steun van familie had ze niet. Ongehuwd zwanger zijn was toen een schande. Ze dook onder in een vreemde stad en voelde zich gedwongen om haar kind af te staan voor adoptie. Het geheim hing als een sluier over haar leven. Ze bleef haar moedergevoel heimelijk koesteren, maar ze was ook een levenslustige jonge vrouw met ambities en gevoel voor de liefde. Door dit dubbelleven ontstonden problemen en verwarrende situaties. Met vallen en opstaan leerde ze haar verleden en zichzelf te accepteren.

Gonny Wischhoff heeft grote belangstelling voor de positie van de moeder. Als pedagoge, scheidingsbemiddelaar en GZ-psychologe zag zij hoe bepalend de heersende moraal is voor de individuele vrijheid en de persoonlijke beleving. De auteur heeft zelf ervaren hoe in de jaren zestig werd gedacht over ongehuwd moederschap, over afstandsmoeders en over opvoeding. Met haar roman wil zij de onvoorstelbare geschiedenis van afstandsmoeders invoelbaar maken, door te tonen hoe een afstandsmoeder verstrikt raakte in haar gevoelens van schuld, schaamte en geheimhouding. Het had een gespleten leven tot gevolg. Het thema is actueel. Afstandsmoeders eisen nu erkenning voor het aangedane leed.
Voor altijd - Het dubbelleven van een afstandsmoeder is geschreven door Gonny Wischhoff. Deze paperback heeft 342 pagina’s. ISBN: 9789464035131. Verkoopprijs 23,50 euro. Verzending in Nederland en België is kosteloos.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie