Impressie van Der Bogen in de Stadstuinen.
Impressie van Der Bogen in de Stadstuinen. Gemeente Amstelveen.

‘Der Bogen’ verhuist maandag van Stadsplein naar Stadstuinen

14 augustus 2020 om 12:57 Kunst

AMSTELVEEN Het beeld ‘Der Bogen’ van kunstenaar Armando wordt maandag 17 augustus verplaatst van het Stadsplein naar de Stadstuinen. Het ruim duizend kilo zware kunstwerk wordt in de loop van de ochtend op een dieplader gehesen en verplaatst. Een dag later op dinsdag plaatst de gemeente de drie kleurrijke keramiek banken van Jan Snoeck bij de fontein op het Stadsplein.

Bijna 1700 Amstelveners hebben eind vorig jaar gestemd op hun favoriete locatie voor het omstreden beeld ‘Der Bogen’. Zij konden kiezen uit het kunstwerk laten staan op het Stadsplein of drie locaties die waren aangewezen door een onafhankelijke commissie Beeldende Kunst. Een meerderheid van 53 procent heeft de nieuwe ingang van de Stadstuinen aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan gekozen als beste locatie.

“In de onlangs gerenoveerde Stadstuinen krijgt het kunstwerk van Der Bogen een plek waar het meer tot zijn recht komt in een groene omgeving”, stelt wethouder Herbert Raat (Cultuur). “De Armando Stichting die de nalatenschap van de in 2018 overleden Armando beheert, staat hier volledig achter.”De bankjes van Jan Snoeck die vroeger op het nabijgelegen Plein 1960 stonden, keren op verzoek van veel Amstelveners terug in het straatbeeld. “De fontein op het Stadsplein is hier een prachtige plek voor,“ aldus Raat.

Donderdag 13 augustus vonden de voorbereidende werkzaamheden plaats. Maandag begint het proces van verplaatsing van Der Bogen om 8.30 uur. Het kunstwerk wordt in de loop van de ochtend op een dieplader gehesen en naar verwachting tussen 11.00 en 12.00 uur weggereden via de Rembrandtweg, Pieter Lastmanweg, Handelsweg en de Laan van Deshima. Om het kunstwerk te kunnen plaatsen in de Stadstuinen wordt een gedeelte van de Laan van Deshima (aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan) tijdelijk afgesloten voor verkeer tussen 7.00 en 17.00 uur. Verkeer wordt omgeleid via de Kamerlingh Onnesstraat.

Armando maakte ‘Der Bogen’ nadat hij in 2013 de opdracht van de gemeente Amstelveen kreeg om een indrukwekkend kunstwerk te maken dat het Stadsplein aanzien zou geven. Armando kreeg de opdracht en maakte het grootste kunstwerk dat hij ooit voor de publieke ruimte heeft gemaakt. In de zomer van 2015 werd Der Bogen onthuld als ‘toegangspoort van het Stadshart’. Het beeld viel echter niet in de smaak bij de een groot deel van de bevolking. Het beeld werd in 2017 door luisteraars van het programma ´Evers staat op´ van Radio 538 verkozen als ‘Lelijkste Kunstwerk van Nederland´. Het beeld van Armando kreeg in de ludiek bedoelde verkiezing de meeste stemmen van in totaal 10 genomineerde kunstwerken uit heel Nederland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie