Omslag van het boek 'Over Toon'
Omslag van het boek 'Over Toon' Arthur Dijkstra/ Toon de Haas

Boek als eerbetoon aan kunstenaar Toon de Haas

2 augustus 2020 om 17:00 Kunst

AMSTELVEEN Een eerbetoon aan de in 2015 overleden Amstelveense kunstenaar Toon de Haas. Dat is het 104-paginás tellend boekje 'Over Toon', dat vanaf heden bij de boekhandelaren Venstra en Blankenvoort in de winkel ligt. Het bevat een reeks gedachten over kunstschilder Toon de Haas, die zich in 1955 vanuit Texel in Amstelveen vestigde met de vurige wens zich op gepaste afstand van zijn geboortedorp te kunnen bekwamen in het beroep van kunstschilder. 

Toon de Haas heeft tot aan zijn dood in 2015 zijn vak kunnen uitoefenen. Zijn werk was in tal van kunstuitlenen vertegenwoordigd waaronder die van Amstelveen. Ook heeft hij regelmatig geëxposeerd. In de latere jaren waren op het eiland Texel respectievelijk Galerie Langewaal in De Waal en galerie Klifart te Den Hoorn de vaste stekken waar zijn werk te zien viel. Landschap en stilleven hadden volop zijn aandacht maar vooral portretschilderen deed hij graag.

In het Amstelveens Nieuwsblad werden ten tijde van hoofdredacteur Henk Godthelp wekelijks getekende portretten van bewoners van Amstelveen afgedrukt, voor de kunstschilder een goede gelegenheid om zijn liefste bezigheid uit te oefenen, voor de krant een opvallend item.

'Over Toon' is een uitgave van uitgeverij Tienstuks uit Amstelveen. De teksten zijn van Adri Markus; alle illustraties zijn van Toon de Haas, Arthur Dijkstra verzorgde de typografie en de lay-out. Het geheel is een niet alleen een hommage aan Toon maar ook een staalkaart van zijn schilderkunst.(genaaid gebrocheerd, 104 pagina's, ISBN 978 90 8860 161 3, 19,95 euro).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie