Foto uit de serie 'Spakenburgse Diva's' van Het Wilde Oog.
Foto uit de serie 'Spakenburgse Diva's' van Het Wilde Oog. Foto: Wout Nooitgedacht

Fotoseries Spakenburgse diva’s en grensverleggers te zien in Amstelveen

2 maart 2024 om 16:00 Kunst

AMSTELVEEN Theateratelier Het Wilde Oog exposeert vanaf 5 maart tot en met half september in de foyers van Schouwburg Amstelveen de fotoseries ‘Spakenburgse Diva’s’ en ‘Grensverleggers’.

Het theateratelier wordt gevormd door Hans Lemmerman en Inge van Ruin. Met als motto ‘Wild Kijken & Lenig Denken’ ensceneren ze ontmoetingen tussen culturen. Ze zijn opgeleid tot theatermakers en leggen met onverwachte beeldcombinaties al ruim 20 jaar een verbintenis tussen klederdrachterfgoed en Nederlandse kunst. De fotoseries ‘Spakenburgse Diva’s’ en ‘Grensverleggers’ zijn hier een voorbeeld van.

CORRIE, HENDRIKJE EN WIJMPJE KOELEWIJN

De Spakenburgse Diva’s zijn Corrie, Hendrikje en Wijmpje Koelewijn. Ze behoren tot de allerlaatste generatie die elke dag in klederdracht loopt. De drie (schoon)zussen ontwikkelden zich in de regie van Het Wilde Oog van erfgoeddraagsters tot performers. Deze vrouwen hebben zich een leven lang ingezet voor de klederdracht en dan komt het besef dat deze traditie ophoudt. Het moet voor hen een troostende gedachte zijn dat de beelden die ze maakten met Het Wilde Oog blijvend zijn en voortleven in museale en theatrale contexten.

SPAKENBURGS ERFGOED

in ‘Grensverleggers’ toont Het Wilde Oog de rijkdom van Spakenburgs erfgoed en de liefde voor theater. In deel 1 gebeurt dat via kostuumvormgevers die een ambachtelijke techniek uit klederdracht of visserij als opmaat nemen voor een nieuw kostuum. Deze unieke kostuums worden gedragen door theatervernieuwers uit de jaren 80/90, zoals Marien Jongewaard en Marcel Musters.

In deel 2 vragen Hans Lemmerman en Inge van Run zich af wat er ontstaat wanneer je zeven beeldende kunstenaars een klederdracht-kostuum geeft dat ze mogen bewerken. Zeven theatermaaksters die het theater hebben bevrijd van tradities, zijn gefotografeerd in deze unieke kostuums.

De foto-expositie is te bezichtigen tijdens openingstijden van de schouwburg.


Foto’s uit de serie ‘Grensverleggers’ van Het Wilde Oog. - Foto: Wout Nooitgedacht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie