Van links naar rechts:
Lotti Heyboer. Willem de Winter (bestuurslid Anton Heyboer Foundation), Marieke Uildriks (directeur Museum JAN), Jan Verschoor (bestuurslid
Anton Heyboer Foundation,
kunstenaar en voormalig
directeur Museum Jan van
der Togt) en Joke Heyboer.
Van links naar rechts: Lotti Heyboer. Willem de Winter (bestuurslid Anton Heyboer Foundation), Marieke Uildriks (directeur Museum JAN), Jan Verschoor (bestuurslid Anton Heyboer Foundation, kunstenaar en voormalig directeur Museum Jan van der Togt) en Joke Heyboer. Foto: Marije Kuiper

Expositie ‘100 jaar Anton Heyboer’ komende zomer in Museum JAN in Amstelveen

9 februari 2024 om 11:14 Kunst

AMSTELVEEN Vandaag (9 februari) is het 100 jaar geleden dat kunstenaar Anton Heyboer werd geboren. Museum JAN grijpt deze gelegenheid aan om aan te kondigen dat het van 20 juni tot en met 29 september de tentoonstelling ‘100 jaar Anton Heyboer’ zal toen.

Anton Heyboer (9 februari 1924 – 9 april 2005) was schilder, tekenaar, graficus, collagist, fotograaf en beeldhouwer. Door zijn excentrieke levensstijl genoot Heyboer tijdens zijn leven grote bekendheid. In het Noord-Hollandse Den Ilp woonde hij sinds 1961op een landje met verbouwde schuren, samen met eerst drie en latervijf vrouwen, die hij zijn ‘bruiden’ noemde. Daar bouwde hij aan een indrukwekkend oeuvre van enkele tienduizenden kunstwerken. Zijn bruiden zorgden voor de verkoop van zijn werk.

Heyboer werd geboren in Nederlands-Indië maar groeide grotendeels op in Nederland. Hij volgde een opleiding tot werktuigbouwkundige en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezettergedwongen te werken in een Durchgangslager in Berlijn, waaruit hij wist te ontsnappen. In 1951 werd hij vanwege zijn oorlogstrauma tijdelijk opgenomen in de psychiatrische inrichting in Santpoort. Daar ontdekt hij de helende werking van kunst. 

In de jaren vijftig en zestig maakt hij zijn eerste succesvolle werken: grote vellen sobere grafiek en gouaches. Later tekent hij met luciferstokjes en gaat hij ook schilderen. Het leven met zijn vrouwen in Den Ilp legt Heyboer vast opfoto’s die hij verwerkt in collages. Deze bieden een inkijkje in het
bijzondere leven van de kunstenaar en zijn bruiden. Hij wordt wereldberoemd en zijn werk verkoopt goed – maar de roem staat zijn vrijheid in de weg. Heyboer begint zijn werken over te schilderen om weer vrij te zijn. Zijn motto was: ‘leven als kunst / kunst als leven’.

Museum JAN had een bijzondere band met Heyboer. Het musuem (dat toen nog Museum Jan van der Togt heette) organiseerde meerdere tentoonstellingen in nauwe samenwerking met de kunstenaar en ook na zijn dood met zijn vrouwen (in 2004, 2008 en 2009). Heyboer schonk een 18-tal kleiplastieken aan het museum, dat tevens het monumentale schilderij ‘De drie-eenheid’ bezit. Museum JAN eert deze hechte band komende zomer met de tentoonstelling ‘100 jaar Anton Heyboer’. Het gaat om een intieme presentatie met onder meer niet eerder getoonde collages waarin het leven van Heyboer met zijn vrouwen centraal staat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie