Nonnenkaphuisje op het terrein van tuinvereniging Langs de Akker
Nonnenkaphuisje op het terrein van tuinvereniging Langs de Akker Foto: Gemeente Amstelveen

Monumenten in Amstelveen openen dit weekend deuren voor publiek

3 september 2023 om 10:00 Historie

AMSTELVEEN Op zaterdag 9 en zondag 10 september vinden weer de Open Monumentendagen plaats. Ook in Amstelveen openen plaatselijke monumenten op één of beide dagen de deuren voor het publiek. Zo is het mogelijk om de torens van de Urbanuskerken in Bovenkerk of Nes aan de Amstel te beklimmen of en rondleidingen te volgen in de Pauluskerk, op Buitenplaats Wester-Amstel of begraafplaats Zorgvlied. Het landelijke thema van de Monumentendagen is dit jaar ‘Levend Erfgoed’. 

NONNENKAPHUISJES

Liefhebbers van bijzondere bouwwerken kunnen op beide Monumentendagen op het terrein van tuinvereniging Lans de Akker tussen 8.00 en 21.00 uur de zogenaamde nonnenkaphuisjes bekijken. Het zijn aparte verschijningen op het terrein, en staan allemaal op de gemeentelijke monumentenlijst. De huisjes zijn vanaf de paden te bewonderen en de tuinvereniging verzoekt bezoekers vriendelijk om  de tuinen niet te betreden. Het is niet mogelijk de huisjes van binnen te bezichtigen. Het terrein van de tuinvereniging is tijdens de open monumentendagen vrij te betreden.

BOVENKERKSE URBANUS

Bezoekers zijn op zaterdag 9 september van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 ook weer welkom in de St. Urbanuskerk in Bovenkerk. De stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus heeft hiervoor een programma opgezet. Zo is het mogelijk om de kerktoren te beklimmen onder leiding van een gids en om een speciale rondleiding over de gewelven van de kerk te volgen. Ook is bezichtiging van het nagenoeg geheel gerestaureerde interieur van de kerk mogelijk. Verder wordt het nieuwe boek over de restauratie van de in 2018 door brand verwoeste kerk verkocht. De vereniging  Historisch Amstelveen is op zaterdag 9 september van 11.00 tot 16.00 uur in de kerk aanwezig met een informatiepunt.

(Tekst gaat door onder de foto)


Urbanuskerk Nes aan de Amstel - Foto: Vrienden Urbanus Nes

URBANUSKERK IN NES

De Urbanuskerk in Nes aan de Amstel is op zondag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor bezichtiging, inclusief de historische keuken in de pastorie. Daarnaast is het mogelijk de kerktoren te beklimmen met prachtig uitzicht over de Amstel en de omliggende polders. Bij mooi weer is ook Saartjes terras geopend voor een versnapering. Wie de toren wil beklimmen moet minimaal 1,20 meter lang zijn en goed schoeisel dragen. De kosten voor het beklimmen van de toren bedragen 2 euro per persoon. Om 16.45 uur is de laatste opgang.

(Tekst gaat door onder de foto)


Pauluskerk - Foto: Eddie de Blieck

PAULUSKERK

De Pauluskerk aan de Wolfert van Borsselenweg 116,opent op zaterdag 9 september de deuren voor bezoekers van 10.00 tot 16.00 uur. De kerk is op eigen gelegenheid te bezoeken, maar er worden ook rondleidingen gegeven.

ATELIERS 2005 

De voormalige Jan Ligthartschool aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 is op beide Monumentendagen geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De voormalige school doet tegenwoordig dienst als ateliergebouw voor kunstenaars. Tijdens de open monumentendagen opent Ateliers 2005 haar deuren voor bezoekers.

HEEMKWEKERIJ

Dit jaar doen de Amstelveense Heemparken weer mee aan de landelijke Open Monumentendagen.
Liefhebbers kunnen op zondag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur de heemkwekerij bezoeken. Hier worden de inheemse planten gekweekt die in de parken gebruikt worden en worden zaden gekweekt om in de bermen uit te strooien. Verder is er een grote kruidentuin. De heemkwekerij is te vinden naast de woning aan  Amsterdamseweg 252, iets het heempark De Braak in.

BUITENPLAATS WESTER-AMSTEL

De poort van buitenplaats Wester-Amstel aan Amsteldijk Noord 55 staat op zondag 10 september van 12.00 tot 16.30 uur open voor bezoekers aan de historische tuinen en park. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid rondlopen, of zich aansluiten bij één van de drie rondleidingen die worden georganiseerd. De rondleiders vertellen onder meert over de rijke geschiedenis van Wester-Amstel. De rondleidingen duren circa drie kwartier en starten om 12.30, 13.30 en 14.30 uur. Deelname is kosteloos. Er kunnen per rondleiding maximaal 15 personen deelnemen.

(Tekst gaat door onder de foto)


Het beeld van Swiebertje op graf Joop Doderer op Zorgvlied. - Joop Touw / BDU

BEGRAAFPLAATS ZORGVLIED

Op de monumentale gemeentelijk begraafplaats Zorgvlied aan Amsteldijk 273 is het zondag 10 september mogelijk om van 13.00 tot 15.00 uur en rondleiding te volgen. Aanmelden kan via het e-mailadres rondleidingzorgvlied@ziggo.nl onder vermelding van naam en het  aantal personen dat wenst deel te nemen aan de rondleiding. Pas na ontvangst van een bericht ter bevestiging van de aanmelding, is de ontvanger verzekerd van een plek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie