Vanaf eind jaren '50 verrezen de Meanderflats in Amstelveen. Deze foto is genomen langs de Burgemeester Van Sonweg (de huidige A9).
Vanaf eind jaren '50 verrezen de Meanderflats in Amstelveen. Deze foto is genomen langs de Burgemeester Van Sonweg (de huidige A9). Collectie van prentbriefkaarten van de Provinciale Atlas Noord-Holland | Noord-Hollands Archief
Amstelveen van vroeger

Meanderflats verrezen eind jaren ‘50 in Amstelveen

15 april 2023 om 10:30 Historie

AMSTELVEEN Vanaf eind jaren ‘50, begin jaren ‘60 kwam er in Amstelveen hoogbouw, de zogenoemde Meanderflats werden uit de grond gestampt. Deze foto is genomen langs de Burgemeester van Sonweg, waar er meerdere flatgebouwen op afstand van elkaar werden gebouwd.

De flats kregen die naam, omdat deze afgewisseld werden met laagbouw en groen. De flats vormden de scheiding tussen de snelweg en het hedendaagse Stadshart. In de jaren ‘50 en ‘60 kocht de gemeente alle percelen aan de Van Dam van Isseltweg op, om de Meander te kunnen bouwen. Zij wilde dat onder meer scholen en winkels zich er konden vestigen. Het plan moest het centrum van Amstelveen verfraaien, zo was het idee van de gemeente. Het Meanderplan sloot aan op het Centrumplan, waar onder meer een nieuw stadhuis en de schouwburg deel van uit maakten. Er kwam uiteindelijk echter geen stadhuis in het centrum, maar er werd een nieuw raadhuis aan de Poel gebouwd.  

Herinneringen aan deze plek? Deel ze onder deze rubriek op onze Facebookpagina.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie