Het gevonden oude spoor.
Het gevonden oude spoor. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat stuit op stuk oud spoor uit 18e eeuw tijdens werkzaamheden A9

20 maart 2023 om 11:00 Historie

AMSTELVEEN Rijkswaterstaat stuit tijdens werkzaamheden voor de verbreding van de A9 soms op verrassingen in de bodem. Deze week vonden werklieden tijdens graafwerkzaamheden aan de Amsteldijk Zuid op een stuk oud spoor.

Het spoor dateert uit de 18e eeuw en is gevonden in de nabijheid van de Kruitfabriek “De Oude Molen”. Deze kruitfabriek stamt uit 1719 en werd gesticht nadat in 1709 de kruitfabriek “Het Oorlogsschip” aan de Overtoom (Amsterdam) was ontploft en daarna niet meer herbouwd mocht worden. Oorspronkelijk werd hier zwart buskruit gemaakt en later onder de naam Schietkatoenfabriek “De Oude Molen” werd er ook schietkatoen, nitroglycerinekruit en pure nitroglycerine geproduceerd. In de fabriek waren er van tijd of tijd ernstige ontploffingen.

Van oudsher liep er een smalspoor over het terrein. De Koninklijke Nederlandse Springstoffen Fabrieken N.V. schafte in 1955 nog een locomotief aan voor gebruik op de fabriek in Ouderkerk aan de Amstel voor een spoorbreedte van 60 cm. De productie in de Schietkatoenfabriek ging door tot 1990 toen de fabriek door faillissement van het moederbedrijf in Muiden werd gesloten. Aan het eind van de twintigste eeuw werd het terrein in het kader van de herbestemming verbouwd tot showroom, kantoorruimte en huisjes voor verhuur.

De vondst van het oude spoor leidt niet tot vertraging van de werkzaamheden aan de A9. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie