De tentoonstelling over Joodse werkkampen in het Amsterdamse Bos is nog tot en met 10 juli te bezoeken.
De tentoonstelling over Joodse werkkampen in het Amsterdamse Bos is nog tot en met 10 juli te bezoeken. Amsterdamse Bos

Tentoonstelling over Joodse werkkampen in Amsterdamse Bos verlengd

16 april 2022 om 14:00 Historie

AMSTELVEEN De tentoonstelling over de werkkampen voor Joden in het Amsterdamse Bos in de Tweede Wereldoorlog is verlengd tot en met 10 juli. Aanvankelijk zou de in september geopende tentoonstelling in de Boswinkel tot begin april duren. Vanwege de coronamaatregelen moest de Boswinkel in die periode echter meerdere weken de deuren sluiten. De tentoonstelling belicht een pijnlijk en confronterend onderdeel uit de geschiedenis van het bos dat tot nu toe onderbelicht is gebleven. 

De expositie toont persoonlijke verhalen, foto’s, objecten en interviews. Kinderen van de gemengd gehuwde mannen vertellen, vaak voor het eerst, het verhaal over de verplichte tewerkstelling van hun vader, de vernedering en de gevolgen daarvan voor het gezin tijdens en na de oorlog. Er is onder andere een podcast en wandelroute gemaakt, die voeren langs een aantal locaties waar de mannen moesten werken.

De werkkampen waren onderdeel van de Jodenvervolging. Van de mannen die tot 1942 in het Bos hebben gewerkt is bijna iedereen vermoord in de concentratie- en vernietigingskampen. Een andere groep mannen, die gemengd gehuwd waren, moesten in de latere oorlogsjaren in het Bos werken.

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met onderzoeker Lion Tokkie, het Joods Cultureel Kwartier en Stichting De Terugkeer.

De Boswinkel is gevestigd aan Bosbaanweg 5 in Amstelveen en van woensdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie