KNMG-voorzitter René Héman opende de tentoonstelling in Ziekenhuis Amstelland.
KNMG-voorzitter René Héman opende de tentoonstelling in Ziekenhuis Amstelland. Ziekenhuis Amstelland

Tentoonstelling ‘Joodse artsen en de Holocaust’ in Ziekenhuis Amstelland

12 april 2022 om 15:00 Historie

AMSTELVEEN De reizende tentoonstelling ‘Joodse artsen en de Holocaust’ is maandag 11 april geopend in Ziekenhuis Amstelland. De tien panelen vertellen het verhaal over het lot van Joodse dokters en geneeskundestudenten in de Tweede Wereldoorlog, maar vertellen ook de persoonlijke verhalen van de slachtoffers. De tentoonstelling is tot 29 april te zien in Ziekenhuis Amstelland. Daarna reizen de tien panelen verder naar andere zorginstellingen.

Op het in 2021 onthulde Holocaust Namenmonument in Amsterdam staan honderden namen van Joodse artsen en geneeskundestudenten die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. Om deze namen een verhaal en een gezicht te geven ontwikkelde de KNMG samen met vakblad Medisch Contact een reizende tentoonstelling die sinds september al op enkele andere locaties te zien is geweest. De panelen zijn tot stand gekomen onder redactie van prof. Mart van Lieburg, Emeritus Hoogleraar Medische Geschiedenis.

IN EN IN TRIESTE PAGINA “Vanwege de bijzondere functie die ons ziekenhuis heeft voor de Joodse gemeenschap ontvangen wij de tentoonstelling hier graag,” aldus Sophia de Rooij, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Amstelland. “In aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag leeft de herinnering aan de oorlog sterk. Het hele jaar door wordt in ons ziekenhuis op een vaste plaats de rijke historie van ons ziekenhuis en de in en in trieste pagina van die historie herdacht. Daarnaast is ook de afgelopen maanden door vrijwilligers onderzoek gedaan naar medewerkers van óns ziekenhuis die in de oorlog zijn weggevoerd. Hen willen we ook op een speciale manier gaan herdenken. Ook staat komende week ons ziekenhuis in het teken van voorbereidingen voor Pesach, het Joods Pasen, waarbij wordt gevierd dat het Joodse volk werd bevrijd uit Egypte.’

In bijzijn van tientallen geïnteresseerde genodigden opende KNMG-voorzitter René Héman de tentoonstelling. Hij ging hierbij in op het belang van de tentoonstelling, waarna hij iedereen meenam langs de indrukwekkende verhalen. Bij de opening was ook de Amstelveense wethouder Herbert Raat aanwezig.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie