Het collegeprogramma "Historisch Besef' is maandag feestelijk afgesloten.
Het collegeprogramma "Historisch Besef' is maandag feestelijk afgesloten. Gemeente Amstelveen

‘Belangrijk dat erfgoedharten de komende jaren blijven kloppen in Amstelveen’

2 maart 2022 om 15:37 Historie

AMSTELVEEN In de voormalige Annakerk is het collegeprogramma Historisch Besef feestelijk afgesloten. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer lokale erfgoedorganisaties, raadsleden en andere belangstellenden. In de afgelopen vier jaar is er in Amstelveen veel gedaan om het lokale erfgoed te behouden en het historisch besef onder inwoners te vergroten. Wethouder Herbert Raat (Monumenten en Erfgoed) benadrukte dat het belangrijk is dat mag dit onderwerp ook de komende jaren niet vergeten wordt. “De erfgoedharten in Amstelveen zijn harder gaan kloppen en het is belangrijk dat dit zo blijft.”

De ruime opkomst bij de afsluitende bijeenkomst toonde volgens betrokkenen aan dat het lokale erfgoed leeft in Amstelveen. Burgemeester Tjapko Poppens benadrukte het belang van behoud van lokaalerfgoed en het herdenken van de lokale historie; het zorgt ervoor dat inwoners zich verbonden voelen met Amste;lveen en geeft de plaats zijn identiteit. Wethouder Raat bedankte onder meer de Vereniging Historisch Amstelveen, Amstelveen Oranje, Museum zonder Muren en Cultuureducatie Amstelland voor de bijdrage die zij hebben geleverd aan de invulling van het programma Historisch Besef.

SNEL VERANDERENDE WERELD “De afgelopen collegeperiode heeft het lokale erfgoed en het historisch besef hoog op de politieke agenda gestaan,” zei wethouder Raat. “Ik ben dan ook blij om te zien dat de gemeenteraadsfracties van AvA, BBA, CDA, GroenLinks en VVD maandag aanwezig waren. Samen met inwoners, de gemeenteraad en erfgoedpartijen hebben we een groot aantal projecten gerealiseerd met als doel het historisch besef in Amstelveen te vergroten. En dat is belangrijk, juist nu in deze snel veranderende wereld.”

HISTORISCHE ROUTES In de afgelopen jaren is er volgen s het college veel bereikt. Zo zijn er drie historische routes gemaakt die aan de hand van verhalen van onder meer inwoners de (ontstaans-)geschiedenis van bepaalde wijken laten zien. Deze routes zijn ook online te bekijken via visitamstelveen.nl/historie. Verder is er een lespakket Historisch Besef ontwikkeld voor leerlingen van basisscholen en is er een Kerkenvisie opgesteld waarmee onderzoek wordt gedaan naar het toekomstperspectief van kerken in de gemeente.

MONUMENT Daarnaast is het monument ‘Nooit meer teruggekomen’ geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse oorlogsslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, en zijn er gedenktegels gelegd op drie locaties waar oorlogsrampen hebben plaatsgevonden. Verder is de historische Beeldbank Amstelveen gelanceerd en zijn er door het Meldpunt Monumenten veertien nieuwe monumenten en één beschermd stadsgezicht aangewezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie