De voormalige Kiki-Fit garage aan de Amsterdamseweg.
De voormalige Kiki-Fit garage aan de Amsterdamseweg. Gemeente Amstelveen

Rechter wijst beroep tegen monumentenstatus voormalige KwikFit-garage af

18 februari 2022 om 14:00 Historie

AMSTELVEEN De voormalige KwikFit-garage aan de Amsterdamseweg 484-488 blijft een gemeentelijk monument. De rechtbank heeft het beroep dat de pandeigenaar heeft ingediend tegen de aanwijzing tot monument ongegrond verklaard. De uitspraak heeft tot gevolg dat wijzigingen aan het pand vergunningplichtig zijn en moeten worden voorgelegd aan de Erfgoedcommissie voor onafhankelijk advies.

De oude garage uit 1924 heeft op 18 december 2018 een monumentale status gekregen vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en na verzoeken van Amstelveners en de Vereniging Historisch Amstelveen. “Het college vindt het net als de Vereniging Historisch Amstelveen belangrijk om onze historie te bewaren en te bewaken,” zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten). “Om te voorkomen dat monumentale gebouwen of objecten gesloopt worden, hebben wij als gemeente de mogelijkheid om gemeentelijke monumenten aan te wijzen. Dit gebeurt op advies van de onafhankelijke Erfgoedcommissie en vaak op verzoek van belanghebbenden. Het voormalige KwikFit-pand maakt onderdeel uit van de historische lintbebouwing langs de Amsterdamseweg en is van cultuur- en architectuurhistorische waarde voor Amstelveen.”

GARAGE ZENITH Het voormalige KwikFit-pand is een markant historisch pand met kenmerken van de Amsterdamse school. Het pand heeft een unieke en opvallende vormgeving met veel glas-in-loodramen. Het is in 1924 gebouwd als garage Zenith met bovenwoningen en is een ontwerp van de gebroeders Esther. Volgens de Vereniging Historisch Amstelveen is het uniek dat een garage uit deze periode nog zo gaaf is.

TWEEDE WERELDOORLOG De garage is in de oorlogsjaren gevorderd door de Duitsers om als onderhoudsbasis te dienen voor auto’s en motoren. Aan het einde van de oorlog pleegde een verzetsgroep hier een aanslag, waardoor enkele personenauto’s, een autobus, een vrachtwagen en zeven motoren onklaar werden gemaakt.

Tegen de uitspraak van de rechtbank is nog hoger beroep mogelijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie