Voormalige synagoge aan Randwijcklaan 13 in Amstelveen, een van de weinige tastbare herinneringen aan de geschiedenis van de Amstelveense joodse gemeenschap
Voormalige synagoge aan Randwijcklaan 13 in Amstelveen, een van de weinige tastbare herinneringen aan de geschiedenis van de Amstelveense joodse gemeenschap Foto: archief BDU/Gemeente Amstelveen

Amstelveen start ook onderzoek naar onteigend Joods vastgoed

Historie

AMSTELVEEN Amstelveen gaat in navolging van een groep gemeenten in Noord-Holland onderzoek doen naar Joods vastgoed dat in de periode tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in beslag is genomen. De focus van het onderzoek ligt op de rol van de gemeenten in de onteigening van de Joodse panden. Wethouder Herbert Raat vindt dat een goed initiatief en meldt op Twitter dat Amstelveense ambtenaren inmiddels ook de opdracht hebben gekregen om een onderzoek te starten. Raat wijst er daarbij op dat ruim 400 Joden uit de gemeente Amstelveen in de oorlog zijn vervolgd en dat er 166 nooit meer zijn teruggekomen uit de vernietigingskampen. 

Het initiatief voor het onderzoek werd genomen door de gemeenten Alkmaar, Den Helder, Bergen, Castricum, Heiloo, Dijk en Waard (Langedijk en Heerhugowaard), Hollands Kroon, Schagen en Texel. Zij zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Alkmaar dat het onderzoek begeleidt. Het onderzoek zelf wordt uitgevoerd door de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joodse inwoners gedwongen hun huizen te verlaten. Het onroerend goed in hun bezit werd onteigend en veelal doorverkocht. Het onderzoek moet vragen over het handelen van de gemeenten in dat proces van onteigening beantwoorden. Ook wordt er bekeken wat de gemeenten deden aan rechtsherstel voor Joodse burgers en hun nabestaanden na de bevrijding.

advertentie
advertentie