Afbeelding
© Dolf Middelhoff

Gesigneerde leien gaan het dak van St. Urbanuskerk op

12 oktober 2021 om 09:00 Historie

AMSTELVEEN Om een bijdrage te leveren aan de restauratie van de Urbanuskerk in Bovenkerk, zijn de afgelopen tijd dakleien verkocht met daarop een door de nieuwe eigenaar zelfgeschreven tekst. Deze week heeft de leidekker de eerste van deze dakleien op het dak van de sacristie gelegd. (zie foto van Dolf Middelhoff)

Het is een groot karwei en het duurt nog maanden voordat het hele dak van de kerk klaar is. Tot nu toe zijn er circa 1.500 dakleien gesigneerd. Circa 180 amateurkunstenaars hebben evenzovele leien prachtig beschilderd. Een vakjury maakt na 23 oktober een selectie van de 30 mooiste leien. Die leien worden van 5 tot en met 28 november tentoongesteld in museum JAN. Het museumpubliek mag daar de 3 mooiste leien uitkiezen. 

Na afloop van de tentoonstelling worden deze 3 mooiste leien bewaard om in het torenmuseum opgehangen te worden en de andere 27 leien gaan, zoals afgesproken met de makers, het dak op. 

De leienactie loopt nog tot en met 23 oktober. Dat is de laatste zaterdag dat van 10.00 tot 12.00 uur een kraam bij de kerk staat van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus voor de verkoop van St. Urbanus-chocolade en leien. Tot die tijd kunnen ook de laatste beschilderde leitjes worden ingeleverd bij het secretariaat van de kerk, bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur. De Stichting is dankbaar dat zoveel mensen leien voor de Urbanuskerk hebben gesponsord om daarmee een bijdrage te leveren aan het herstel van de kerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie