Afbeelding
Inspectierapport gemeente Amstelveen

Wethouder Raat eist herstel Jagershuis

29 juni 2021 om 14:00 Historie

AMSTELVEEN De gemeente wil dat de eigenaar van ‘t Jagershuis aan de Amstelzijde onderhoud uitvoert aan het pand. Het verkeert in slechte staat en wethouder Herbert Raat wil dat dit verbetert. 

“Ik ben er onlangs een kijkje gaan nemen, samen met twee gemeentelijke bouwinspecteurs, nadat de Vereniging Historisch Amstelveen een handhavingsverzoek had ingediend,” schreef de wethouder maandag in zijn blog op internet. “Onze inspecteurs constateerden dat aan het rijksmonument langdurig geen of gebrekkig onderhoud is gepleegd. Als gemeente moeten wij hiertegen optreden in het kader van de Erfgoedwet, en dat gaan we ook doen.” De inspecteurs constateerden uitgespoeld voegwerk en erosie. Onderdorpels en stijlen zijn aangetast door bruinrot en op sommige plekken is hout vermolmd of zelfs verdwenen. 

In 2016 besloot de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed om het pand te schrappen uit het Rijksmonumentenregister. Hiertegen loopt echter een beroepsprocedure, aangespannen door onder meer de Vereniging Historisch Amstelveen. De Rechtbank Amsterdam stelde de bezwaarmakers in het gelijk. Het wachten is nu op een vervolguitspraak van de Raad van State.

Directeur Henk Brouwer van ontwikkelaar Breevast is verbaasd over de aangekondigde handhaving. “Gedurende de slepende procedure, en het daardoor ook lang ontbreken van inkomsten, hadden wij de afgelopen jaren het onderhoud tot een minimum beperkt. De gemeente was hiervan op de hoogte en toonde begrip.” 

Lees voor meer achtergrondinformatie het premiumartikel ‘Wethouder Raat eist herstel Jagershuis: ‘Verder verval voorkomen’’

't Jagershuis aan de Amstelzijde.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie