Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Burgemeester Poppens legt krans bij Dachau-herdenking in Amsterdamse Bos

18 april 2021 om 10:45 Historie

AMSTELVEEN In het Amsterdamse Bos werden zaterdag de Nederlandse slachtoffers herdacht van het concentratiekamp Dachau. Vanwege de coronamaatregelen was de herdenking bij het nationaal Dachaumonument in besloten gezelschap. Bij de herdenking door het Nederlands Dachau Comité waren ook burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam aanwezig. 

Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen legde namens de gemeente Amstelveen een krans. ‘Herdenken blijft belangrijk’, liet hij op Twitter weten. ‘Mooie ingetogen ceremonie, opdat wij nooit vergeten.’ 

Ook werd deze keer weer de traditionele gang gemaakt over de 60 meter lange kampstraat van blauwsteen met aan weerszijden taxushagen. In de blauwsteen staan de namen gebeiteld van 500 concentratiekampen en buitencommando’s. De straatweg is ongelijk, wat symboliseert dat de gevangenen op ongelijk schoeisel moesten lopen.
Van 1933 tot 1945 zijn in totaal 206.000 gevangenen in Dachau ondergebracht, onder wie ruim 2000 Nederlanders.  De officiële cijfers spreken van 31.591 doden maar in werkelijkheid is dit aantal veel groter geweest. Op 29 april 1945 werd het kamp door Amerikaanse eenheden bevrijd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie