Uilenstede anno 2020.
Uilenstede anno 2020. René de Leeuw

Nostalgie: het Uilenstede van 1973 in het Polygoonjournaal

26 januari 2020 om 07:30 Historie

AMSTELVEEN Hoe was het studentenleven in Uilenstede in de jaren 70? Veel mensen zullen het zich niet meer afvragen, al zijn de beelden natuurlijk wel leuk om terug te zien.

Op de campus staan diverse studentenflats die in de jaren 60 en 70 zijn gebouwd. Het eerste en oudste deel bestaat uit laagbouw, en drie torens van tien verdiepingen hoog. Het is in 1966 gebouwd door de VU. De meest oostelijke gelegen toren is in 2015 gesloopt. Het tweede deel is in 1968 gebouwd, en bestaat uit drie torens van dertien verdiepingen hoog. 

Het derde deel is in 1970 gebouwd door de toenmalige Dienst Studentenhuisvesting van de Universiteit van Amsterdam, die later verzelfstandigd is tot de Stichting Studentenhuisvesting Amsterdam, SSHA. Begin jaren 90 zijn op dit deel twee- en driekamerwoningen verrezen. Op deze plek stonden daarvoor de fietsenhokken. Deze zijn naar een andere locatie op het terrein verplaatst.

In de jaren 70 was Uilenstede beperkt bereikbaar met het openbaar vervoer. Het duurde nog tot 1990 tot daar verandering in kwam en de trambaan doorgetrokken werd vanaf station Zuid via de Buitenveldertselaan, Beneluxbaan naar het Binnenhof in Amstelveen.

Doordat Uilenstede direct onder een van de aanvliegroutes van Schiphol ligt, zijn er beperkte mogelijkheden om nieuwe woningen in het gebied te bouwen.

Bron: Open Beelden | Polygoon-Profilti / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

OPEN BEELDEN Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties, zo meldt de website. Het is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Meer historische beelden zien van Amstelveen of andere plaatsen/onderwerpen? Dat kan hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie