Afbeelding
OpenBeelden.nl

Historische beelden: Nederlandse hockeydames winnen met 5-0 tegen België in 1948

8 december 2019 om 12:00 Historie

AMSTELVEEN Leuke beelden van een dameshockeywedstrijd in het Amstelveense Wagener Stadion in 1948. De Nederlandse dames (witte blouses) wonnen hier met 5-0 tegen België. 

Het Wagener Stadion is gebouwd in 1938. Het stadion werd vernoemd naar Joop Wagener senior, clubicoon, ex-voorzitter en erelid van de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club, aldus de KNHB.

In het zogenoemde Polygoon-journaal van Open Beelden zijn de Nederlandse hockeyvrouwen te zien. Of de wedstrijd onderdeel is van een kampioenschap, dat is niet helemaal duidelijk. Het eerste 'wereldkampioenschap dames hockey' vond pas plaats in 1971, die Nederland ook gelijk won. De Europacup werd pas vanaf 1974 gespeeld. In 1938 werd hockey van het olympisch programma gehaald. Dit was aanleiding voor de FIH (Fédération Internationale de Hockey) om twee jaar later, in mei 1940 in Den Haag weliswaar, het eerste WK voor mannen en vrouwen te organiseren. Door het uitbreken van Tweede Wereldoorlog kon dat toen echter geen doorgang vinden.

INITIATIEF Open Beelden is een open mediaplatform van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid dat toegang biedt tot audiovisuele collecties, zo meldt de website. Het is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Meer historische beelden zien van Amstelveen of andere onderwerpen? Dat kan hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie