Restaurant 'Het Oude Kalfje'.
Restaurant 'Het Oude Kalfje'. Collectie Stadsarchief Amsterdam: prentbriefkaarten

Amstelveen van vroeger: ‘t Oude Kalfje aan de Amsteldijk

31 maart 2024 om 10:30 Historie

AMSTELVEEN Elke zondag vind je op deze plek een historisch beeld van het Amstelveen van vroeger. Deze week een prentenbriefkaart van café restaurant ‘t (Oude) Kalfje aan de Amsteldijk 348/354.

De naam van het gebouw komt van eigenaar Jan Claesz. Kalf, die overleed in april 1695. Daar ontleend ook de aangelegen Kalfjeslaan zijn naam aan.

Over de historie van ‘Het Kafje’ zelf is niet veel bekend. Wel dat het een goede reputatie had, die het tot de tweede wereldoorlog wist te handhaven. Toen kwam het verval, niet alleen voor het bedrijf maar ook voor het gebouw. Op 16 november 1941 brandde de bovenverdieping van het pand af en de nogal broze constructie van de onderbouw zorgde ervoor dat het niet mogelijk was het oude gebouw weer in ere te herstellen. In april 1950 leek een nieuw tijdperk aangebroken te zijn. ‘Het Kalfje’ werd opnieuw als café-restaurant in gebruik genomen. In 1965 ging de gemeente Amstelveen tot onteigening over en in 1967 werd het gebouw definitief afgebroken.
Bron Amstelveenweb.

KALFJESLAAN GEANNEXEERD

De toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel liet in 1892 zuidelijk van de huidige Kalfjeslaan een door slagturven uitgegraven meer droogleggen. Het droog komende land kreeg de naam Middelpolder. Vanaf de Kalfjeslaan is nog goed te zien dat het maaiveld ten zuiden lager ligt dan ten noorden. In 1921 annexeerde de gemeente Amsterdam (weer) een deel van Nieuwer-Amstel, waardoor de Kalfjeslaan in Amsterdam kwam te liggen. Sindsdien ligt hier de gemeentegrens, eerst met Nieuwer-Amstel, sinds 1964 met Amstelveen. De zuidelijke kade van de laan behoort nog aan Amsterdam toe; de naastliggende bermsloot ligt in Amstelveen. De gemeentegrens loopt bijna als een rechte lijn van oost naar west.

In de naaste omgeving, ten zuidwesten van de kruising van Amsteldijk en Kalfjeslaan aan, ligt het restaurant Klein Kalfje op Amsteldijk 355, dat ook in deze eeuw nog een geliefde rustplaats is voor omwonenden en toeristen. De gemeentegrens van Amstelveen met Amsterdam loopt dwars door dat gebouw.


Prentenkaart van de terrastuin van ‘t Kalfje. Beeld: Collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland | Noord-Hollands Archief

Wie heeft er leuke herinneringen aan deze plek? Deel het onder ons bericht op Facebook.

Wie er nog historische foto’s van Amstelveen op zolder heeft liggen en deze graag onder de aandacht wil brengen in deze rubriek, kan mailen naar amstelveensnieuwsblad@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie