De Graaf Aelbrechtlaan eind jaren 50.
De Graaf Aelbrechtlaan eind jaren 50. Collectie van prentbriefkaarten van de Provinciale Atlas Noord-Holland/Noord-Hollands Archief

Amstelveen van vroeger: Graaf Aelbrechtlaan

25 februari 2024 om 10:30 Historie

AMSTELVEEN Elke zondag vind je op deze plek een historisch beeld van het Amstelveen van vroeger. Deze week een foto van de Graaf Aelbrechtlaan rond 1958. De Graaf Aelbrechtlaan stamt uit de jaren 30 van de vorige eeuw, toen de wijk Elsrijk volop in ontwikkeling was. 

In de jaren tussen 1912 tot 1918 werd er een spoorlijn aangelegd voor de trein tussen tussen Amsterdam, Amstelveen en Bovenkerk. In deze periode was het huidige Elsrijk nog een polder met bijbehorende dijkstructuur en afwateringssysteem. Het spoor werd aangelegd op de polderdijk. Tien jaar na die aanleg werden de eerste woningen van Elsrijk gebouwd. Vanaf de jaren 30 werden de Charlotte van Montpensierlaan, de Keizer Karelweg en de Graaf Aelbrechtlaan gebouwd. Die laatste werd de zuidelijke grens van Elsrijk-West. Evenals de rest van Elsrijk zijn de huizen en de kavels hier groter, want dit deel van de wijk was bedoeld voor de rijkere middenklasse. 

Kenmerkend aan de Graaf Aelbrechtlaan is een rechte laan met centraal een waterloop. De laan wordt doorsneden door de Keizer Karelweg, tevens de enige plek waar het water onderbroken wordt. De bebouwing word opgedeeld in woonblokken, doordat de kleinere woonstraten haaks uitkomen op de Graaf Aelbrechtlaan.

Herinneringen aan deze plek? Deel je herinneringen onder ons bericht op Facebook.

Wie nog historische foto’s van Amstelveen op zolder heeft liggen en deze graag onder de aandacht wil brengen in deze rubriek, kan mailen naar amstelveensnieuwsblad@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie