Jacobine van den Hoek, schrijfster en columnist
Jacobine van den Hoek, schrijfster en columnist Naomi Heidinga

Hoofdrol voor Marie Tussaud in derde boek van Jacobine van den Hoek

7 februari 2024 om 09:00 Historie

AMSTELVEEN In de boeken van Jacobine van den Hoek spelen vrouwen altijd de hoofdrol. Ze spit in de historie, op zoek naar sterke vrouwen, die ze in haar historische romans belicht. Voor haar derde boek richtte ze zich op Marie Tussaud, die we kennen als Madame Tussaud. “Mensen kennen vaak wel het merk, maar weten niets van de vrouw erachter.”

KOETS

Met het boek van Jacobine komt daar verandering in. Ze zet Marie neer als zelfstandige vrouw. “Ze wilde niet trouwen, was niet bezig met rijkdom, ze wilde zich vooral bezighouden met haar passie: beelden maken,” vertelt Van den Hoek. “Over haar karakter was weinig bekend, maar haar levensloop is wel duidelijk. De historische feiten heb ik meegenomen in het verhaal. Marie leefde ten tijde van de Franse revolutie. Mijn vorige boek, ‘De Roos van Napoleon’, speelde zich ook af in die tijd.” Bij dit boek kon Van den Hoek zelf de eigenschappen van Madame invullen. “Tijdens het schrijfproces word ik bijna het personage. We wisselen zaken uit. Soms zit ik er zo in dat ik zaken uit het verleden naar de toekomst haal. Dan heb ik het ineens over een koets in plaats van een auto!”

HEKJES

Ze begint altijd met het zich inlezen in een periode. “Ik lees boeken, doe onderzoek op internet, ga naar musea en archieven. Natuurlijk ben ik ook naar het paleis in Versailles geweest, maar ik heb thuis veel meer tijd en rust om alles goed te bekijken. In Versailles staan overal hekjes, en sta je in een menigte van toeristen. Het is dan makkelijker om een filmpje te kijken op internet. Dan kun je alle details in alle rust bekijken.”

PERSPECTIEF

Na het doen van research begint ze met het vormen van een verhaal. “Hoe dat eruit gaat zien, weet ik van te voren niet. Het ontstaat.” Het is een tijdrovend proces. “Ik ben twee jaar met een boek bezig. Het lastige is om enerzijds een goed tijdsbeeld neer te zetten, met bijvoorbeeld aandacht voor politieke stromingen, en anderzijds een leesbaar en toegankelijk verhaal te maken. Dat is mijn doel: ik wil toegankelijke boeken schrijven. Het grootste compliment dat ik kan krijgen is dat mensen na het lezen van mijn boek meer historische romans gaan lezen. Zeker in deze tijd is het belangrijk om andere perspectieven te zien. Een boek lezen helpt daarbij, zo kun je in een andere tijd en een ander personage kruipen.”

REVOLUTIE

Volgens Van den Hoek zijn er parallellen te trekken tussen deze tijd en de tijd van de Franse revolutie. “Er is wel wat aan de hand in de wereld. Ook in Frankrijk. Er is de één na de andere opstand, nu zijn er weer protesten van boeren.” Ze was onlangs in Parijs, ter voorbereiding op een nieuw boek. Het hoofdpersoon voor haar volgende roman wordt Marie Curie. “De reis was niet bedoeld als afsluiting van het boek ‘Madame’, maar dat werd het wel. Ik bezocht onder andere het Place de la Concorde, het voormalige Place de la Révolution, waar tijdens de revolutie veel naars gebeurd is. Het voelde nog steeds als een akelige plek.” Ze gaat zich langzaam richten op het schrijven van haar volgende boek. “Ik zit nu nog volop in de researchfase. Ik wacht nog even voor ik helemaal in het personage duik.”

Madame, ISBN 9789402712858, 22,99 euro, verkrijgbaar in de (online) boekenwinkel.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie