Fragment van filmposter 'Callas – Paris, 1958'.
Fragment van filmposter 'Callas – Paris, 1958'. Cinema Amstelveen

‘Callas – Paris, 1958’ te zien in Cinema Amstelveen

19 november 2023 om 09:00 Film

AMSTELVEEN Een met de nieuwste technieken gerestaureerde registratie van het debuutoptreden van operadiva Maria Callas in Parijs is vanaf zaterdag 25 november in kleur te zien in de cinema in Schouwburg Amstelveen. De titel van de film is ‘Callas – Paris, 1958’. Slechts één avond vormde de weelderige Parijse Opéra het decor voor deze legendarische voorstelling op 19 december 1958. Het grote sociale evenement werd bijgewoond door onder meer de Franse president Coty, Jean Cocteau, de hertog en hertogin van Windsor, Charlie Chaplin en Brigitte Bardot. 

Callas verscheen op het beroemde podium met haar meest elegante couture en juwelen ter waarde van een miljoen dollar. Ze opende met haar kenmerkende rol uit de opera Norma met de bekende aria ‘Casta diva’, gevolgd door het beklemmende ‘Miserere’ uit Verdi’s ‘Il Trovatore ‘ om daarna de stemming te verlichten met het ondeugende ‘Una voce poco fa’ uit ‘Il Barbiere di Siviglia’.

Het hoogtepunt van de avond kwam in de tweede helft: een volledig opgevoerde realisatie van ‘Tosca, Act II’. Het repertoire in deze voorstelling toont Callas op haar best, zowel in recital als als opera-actrice. Visuele elementen waren net zo belangrijk als de vocale dimensies in haar kunst.

‘Callas – Paris, 1958’ is een prachtig gerestaureerde versie van een nieuw ontdekte originele 16mm print en een nieuw ontdekte geluidsbron. De film is nu in volledig in kleur te zien, in 4K Ultra HD en geproduceerd door het team achter de bekroonde film Maria by Callas (2017). Het geluid werd als Dolby Atmos gerestaureerd, rechtstreeks uit de persoonlijke archieven van Maria Callas. Elke noot, elke nuance van haar ongeëvenaarde stem is volgens de aankondiging bewaard gebleven voor het nageslacht.

Voor meer informatie: cinemaamstelveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie