Hella en Freek de Jonge.
Hella en Freek de Jonge. Fragment uit 'Het Atelier – Een Portret van Hella'

Filmportret Hella de Jonge met nagesprek met Hella en Freek in Cinema A’veen

29 april 2023 om 07:00 Film

AMSTELVEEN De documentaire ‘Het Atelier – Een Portret van Hella’ wordt dinsdag 9 mei om 19.30 uur vertoond in de cinema in Schouwburg Amstelveen. De bioscoopfilm toont Hella’s opmerkelijke creatieve veerkracht. Om dit ook persoonlijk met de kijkers te kunnen delen, komt het echtpaar naar Amstelveen om na te praten met het publiek.

In de film voert Hella gesprekken met vrienden, haar vader Eli Asser en anderen. Echtgenoot Freek de Jonge heeft er een verhaal uit gedestilleerd en met Hella de opnames vormgegeven.

OMA LIENTJE

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing, is het uitgangspunt geworden van de documentaire. Het portret deed Hella al vroeg beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Gedurende tachtig minuten krijgt de kijker een beeld hoe Hella keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre.

SCHILDEREN

Tijdens de lockdowns trok zij zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveldacademie was misgegaan, is in twee jaar opgebloeid tot een een eigen stijl met eigen verhalen.

Dagelijkse wandelingen, met haar man Freek, over de Joodse Begraafplaats die op 200 meter van het Atelier ligt, voorzien het verhaal in de documentaire van een verrassende context.

Na afloop van de vertoning van de documentaire zijn Hella en Freek de Jonge aanwezig voor een nagesprek in de zaal.

Voor meer informatie: cinemaamstelveen.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie