Ruth Bader Ginsburg.
Ruth Bader Ginsburg. Courtesy of CNN Films

Documentaire over Ruth Bader Ginsburg te zien in Cinema Amstelveen

29 september 2020 om 09:01 Film

AMSTELVEEN Cinema Amstelveen vertoont donderdag 1 oktober om 19.00 en 21.10 uur de documentaire RBG over de Amerikaanse rechter Ruth Bader Ginsburg. Zij overleed vrijdag 18 september op 87-jarige leeftijd.

Ginsburg was een van de bekendste rechters van de VS en was een van de negen leden van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat werd zij in 1993, toen president Bill Clintonhaar voordroeg. De rechter stond bekend als progressief en was voorvechter van vrouwenrechten. Als advocaat won ze meerdere zaken waarin ze gelijkheid probeerde te krijgen tussen mannen en vrouwen.

De documentaire RBG uit 2018 geeft een unieke inkijk in het uitzonderlijke leven van opperrechter aan het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, Ruth Bader Ginsburg: heldin, icoon, rebel en dwarsligger. In 1980 werd Ginsburg door president Jimmy Carter benoemd tot rechter van het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia in Washington D.C., waar ze werkte tot Bill Clinton haar in 1993 voordroeg als rechter van het federale Hooggerechtshof. Zij heeft op dit punt een indrukwekkende stempel gedrukt op de democratische partij in Amerika, voornamelijk rondom de gelijkheid van mannen en vrouwen. Hiermee werd ze onverwacht een icoon binnen de popcultuur (Notorious R.B.G.) en een voorbeeld voor veel vrouwen. Haar unieke reis naar de hoogste rechtbank in Amerika is grotendeels onbekend, zelfs voor haar grootste fans. Tot dit moment. Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden, data en tickets.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie