Afbeelding
Pixabay

Meeste faillissementen 2020 in Amstelveen in eerste kwartaal

28 januari 2021 om 14:00 Faillissementen

AMSTELVEEN In Amstelveen zijn vorig jaar 15 bedrijven failliet gegaan. In 2019 waren dat er 11, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het UWV, gecategoriseerd door Zelfboekhouden.com. Bijna de helft van de faillissementen in Amstelveen werd vorig jaar in het eerste kwartaal genoteerd. 

Landelijk is het aantal faillissementen flink gedaald ten opzichte van 2019. Het verschil met 2020 is 630. Uitzondering is de horeca. Deze branche laat in 2020 een enorme stijging zien van 12%. Ook in de provincie Noord-Holland daalde het aantal faillissementen: van 649 in 2019 naar 626 vorig jaar. De grootste stijging in de provincie was in Haarlemmermeer. In 2020 werden daar +21 faillissementen genoteerd ten opzichte van 2019. De grootste daler was Hilversum. Daar waren vorig jaar 16 faillissementen minder dan het jaar ervoor.

Volgens accountant Mark Rosbergen zijn veel ondernemingen met staatssteun overeind gehouden, maar ligt daardoor wel een faillissementsgolf op de loer in de komende jaren.

“Dit is een landelijke trend. Heel veel bedrijven zijn overeind geholpen door middel van coronasubsidies. Bij veel bedrijven worden nu de grootste exploitatiekosten volledig gesubsidieerd. Op het moment dat deze subsidies stoppen, krijg je een enorme toename van faillissementen”, zegt Rosbergen.

Deze afname van het aantal ondernemers dat definitief de deuren moest sluiten, gold niet voor elke sector. Landelijk gingen vorig jaar behalve een fors aantal bedrijven in de horeca ook in de cultuur, sport en recreatiebranche meer bedrijven over de kop dan een jaar eerder.

Wanneer de faillissementsgolf gaat plaatsvinden, is volgens Rosbergen onduidelijk. “Wel is helder dat de situatie op lange termijn onhoudbaar is. Ik verwacht niet dat dit in 2021 al grote gevolgen gaat hebben. Ik vertrouw erop dat de overheid de subsidies lang blijft verstrekken. Maar op een gegeven moment gaan we de gevolgen wel zien.”

Nog geen enorme faillissementsgolf door de overheidssubsidies NOW. Hieronder is te zien hoeveel geld elke gemeente heeft ontvangen via de NOW 1.0 en 2.0 regelingen.
Gebruik de zoekfunctie om jouw gemeente te tonen.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie