Overdracht van het vrijheidsvuur in de Stadstuinen in 2017.
Overdracht van het vrijheidsvuur in de Stadstuinen in 2017. Naomi Heidinga

Vrjiheidsconcert met Rolf Sanchez, Berget Lewis en Candy Dulfer op Stadsplein

13 februari 2020 om 15:38 Evenementen

AMSTELVEEN Amstelveen viert op 5 mei 75 jaar vrijheid met een Vrijheidsevenement in de Stadstuinen en een vrijheidsconcert op het Stadsplein. Diverse Nederlandse artiesten, onder wie Rolf Sanchez, Berget Lewis, en Candy Dulfer, brengen samen met het New Amsterdam Orchestra dan een spetterende show van 16.00 tot 19.00 uur.

Met het concert wordt de viering van de bevrijding in Amstelveen op 5 mei afgesloten. Het programma begint met de ontvangst van het Wageningen overgebrachte vrijheidsvuur. Dat gebeurt in het bijzijn van burgemeester Tjapko Poppens en veteranen in de Stadstuinen. Vervolgens vindt er tussen 12.00 en 15.00 uur een vrijmarkt plaats en zijn er diverse vrijheidsspelen voor kinderen.

Dit jaar wordt gevierd dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden is beëindigd. Tevens wordt gevierd dat we sindsdien in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Tal van landelijke, regionale en lokale partijen organiseren dit jaar herdenkingen, vieringen, lesprogramma's en tentoonstellingen, waarin 75 jaar vrijheid centraal staat. Ook in Amstelveen is dat het geval.

Naast het herdenken van het einde van de oorlog wil de gemeente in Amstelveen stilstaan bij wat het begrip vrijheid betekent voor mensen en wat ervoor nodig is dat iedereen zich vrij kan voelen en kan zijn wie hij of zij is, zonder de vrijheid van een ander geweld aan te doen.

Samen met Amstelveense organisaties, waaronder Stichting Amstelveen Oranje en de Historische Vereniging Amstelveen, werkt de gemeente aan een gevarieerd programma met onder meer tentoonstellingen, een bevrijdingslunch voor veteranen en diverse schoolprogramma's. Op 5 mei is een vrijheidsevenement voor families in de Stadstuinen en een spectaculair vrijheidsconcert op het Stadsplein.

De gemeente verzoekt andere organisatie die een activiteit rondom 75 jaar vrijheid vieren om dat voor 1 maart te melden via Postbus Evenementen (evenementen@amstelveen.nl). Dan ka de activiteit, indien passend, in de communicatie over de viering van 75 jaar vrijheid in Amstelveen opgenomen worden

De gemeente moet daarbij als voorbeeld enkele activietiten die op stapel staan; 

- Een historische route in het thema van de Tweede Wereldoorlog samengesteld door Museum zonder Muren.

- Het tegelproject 'Vrijheid is zo belangrijk', waarbij scholieren van groep 8 worden uitgenodigd om na te denken over wat vrijheid betekent.

- Een tentoonstelling over de bezetting en de bevrijding in Amstelveen door de Historische Vereniging Amstelveen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie