Afbeelding
Rotary Club Gorinchem

Wandelen en joggen bij Santa Run voor KNGF

4 december 2019 om 10:39 Evenementen

AMSTELVEEN Zaterdag 14 december vindt de eerste Amstelveense Santa Run plaats, een 'Fun Run' over een parcours van 3,5 kilometer door het centrum. Iedereen, jong en oud, is welkom om zich in te schrijven. De deelnamegelden van 10 euro per deelnemer (inclusief kerstpak) zijn bestemd voor het KNGF. Rotary Amstelveen Nieuwer-Amstel wil hiermee aandacht vragen voor een begeleidingstraject voor ouders van kinderen met autisme. Bij het KNGF leren zij hoe een speciaal getrainde huishond hen kan helpen. Ook de Rabobank en het Stadshart maken een flink bedrag over aan het KNGF. Burgemeester Tjapko Poppens luidt de startbel op het Stadsplein Winter Village en tweevoudig wereldkampioene sprint Nelli Cooman doet de warming-up.

HUMOR Om de route vanaf het Stadsplein Winter Village zo leuk mogelijk te maken doet een aantal Amstelveense ondernemers belangeloos mee. Zo schenkt Daan Kroone van Day Foodbar op vertoon van het startnummer gratis glühwein bij de finish in het Winter Village. Langs de route moedigen twee groepen van dansschool Buenting de lopers aan en bij Nieuw Vredeveld op de Rembrandtweg wordt passerende lopers gratis koek en zopie aangeboden, waarbij ze worden toegejuicht door de bewoners van het verzorgingshuis. Cateraar Joost Kragtwijk zorgt voor een aantal koeken. Ook AmstelveenSport is met veel menskracht en publiciteit bij de organisatie betrokken. Tegen het einde van de route, vlak voor de lopers het overdekte winkelcentrum binnengaan, heeft het nieuwe Stadscafé de Pannekoek ook nog een lekkere verrassing

Organisator Wim Vis: "Die samenwerkingen zijn geweldig. Met het Stadshart Amstelveen bijvoorbeeld. Zaterdag 14 december is de drukste dag van het jaar. En toch maken ze tijd voor ons en mag de Santa Run door het winkelcentrum lopen. Ze hebben zelfs meegeholpen in de promotie naar al hun leden." Hoogtepunt bij de start is de 'jinglebell' door de burgemeester en een warming-up door Nelli Cooman. De tweevoudig wereldkampioene sprint zal de deelnemers uitdagen met oefeningen onder begeleiding van lekkere muziek.

Het belooft een middag vol humor en kerstplezier te worden, zeggen de organisatoren. Op de landelijke website van de Santa Run geeft een filmpje (2 min. 17 sec.).  de sfeer goed weer; het is een event dat in 57 steden plaatsvindt en waar jong en oud aan deelnemen. Men schrijft zich zowel individueel als met teams in.

GELEIDEHONDEN Hoe kwam de organisatie in Amstelveen tot de keuze voor het goede doel? Guus Wiering van Rotary Amstelveen Nieuwer-Amstel: "Het begon door een lezing van KNGF bij ons op de club. We kregen bijna allemaal tranen in de ogen bij die verhalen. Veel mensen weten niet dat het KNGF al lang niet meer alleen voor blinden geleidehonden opleidt. Ze trainen ook hulphonden voor bijvoorbeeld kinderen met autisme of volwassenen met posttraumatische stresstoornissen. Honden zijn hyperintelligent. Ze voelen precies aan wat iemand nodig heeft. Een gezin met een autistische zoon bijvoorbeeld, ze leden geweldig onder zijn gedrag. Ze kwamen helemaal stil te staan door zijn hysterische buien, in winkels was er geen land met hem te bezeilen. Nu schept de hond een veilige ruimte van 180 graden om de jongen heen, hij is helemaal gefocust op de hond. Ook eten was altijd een probleem, maar als de hond gaat eten, is het voor de jongen dus ook logisch om ook te gaan eten. Wat die geleidehond voor de jongen betekent is ongelofelijk. Het gezin kan gewoon weer naar de dierentuin of een weekend weg. Ook bij het oversteken is er geen gevaar meer.

Het KNGF vertelde ook over een moeder wiens kinds 's nacht niet kon slapen en wel 6 of 7 keer wakker werkt met paniekaanvallen. Die vrouw was uitgeput. Nu slaapt de hulphond 's nachts aan het hoofdeind van het kind. Als er een aanval dreigt, legt hij zijn poot zo neer dat het kind rustig wordt. Voor het eerst kan de moeder weer doorslapen. Het probleem is alleen dat het KNGF niet genoeg honden kan opleiden voor alle gezinnen die dat hard nodig hebben. Daarom hebben ze een programma ontwikkeld waarbij gezinnen met hun éigen hond intern een training kunnen volgen. Daar vragen we aandacht en geld voor." Op de website van het KNGF wordt dit programma (met de naam 'PAWS') toegelicht. Het bijeengebrachte geld gaat ook naar een 'adoptiepup' waarmee de kosten van een geleidehond tot aan de definitieve plaatsing als blindengeleidehond, autisme-, assistentie-, of buddyhond worden gedekt.

INSCHRIJVEN Iedereen - jong en oud - is welkom om zich individueel voor de eerste Amstelveense Santa Run op zaterdagmiddag 14 december in te schrijven. Deelname kost 10 euro per persoon, inclusief kerstmannenpak. Ook teams kunnen zich inschrijven, zij betalen 9 euro per persoon inclusief pak. Inschrijven op: amstelveen.rotarysantarun.nl

DUURZAAM Wat motiveert de Rotary om zich zo voor de Santa Run in te spannen? De statuten van de in 1905 wereldwijd opgerichte serviceclubs melden dat 'de leden hun medemens steunen, zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging.' Rotarian Bert Heeren: "Wij zoeken als Rotary altijd naar een duurzaam project. Tegen het KNGF zeiden we: 'Wij willen jullie helpen met de Santa Run, maar dan willen we ook met jullie nadenken hoe dit verhaal op verenigingen en scholen kan worden gebracht met bijvoorbeeld demonstraties.' Die tegenprestatie gaat het KNGF nu leveren." Organisator Hans Zandvliet: "Wij zijn geen zakenclub hè. We willen echt vanuit onze netwerken, kennis en kunde iets terugdoen voor de maatschappij. De club is ook gebaseerd op de vriendschap onder elkaar, de fellowship. Als je iets wil doen voor mensen, zoek je altijd eerst onder je eigen vrienden naar hulpbronnen."

Na het grote succes van de eerste editie in Gorinchem in 2008 worden de Santa Runs dit jaar in liefst 57 steden georganiseerd. In Amstelveen wordt 14 december de start-jinglebell geluid door Tjapko Poppens, Burgemeester van Amstelveen. De  warming-up op het Winter Village wordt verzorgd door tweevoudig wereldkampioene sprint Nelli Cooman. Inschrijven op: amstelveen.rotarysantarun.nl

Bekijk hier een filmpje van de Santa Runs:
 

Informatie over het trainen van huishonden door het KNGF leest u hier.

Informatie over de adoptiepups van het KNGF leest u hier.
 

Matthijs den Hollander

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie